StoryEditorOCM

Moglo se spriječiti? Otkriveno što je CIA zabilježila samo dan prije masakra u Izraelu: ‘Moguće da je došlo do propusta‘

Piše Tea Trubić/JL
14. listopada 2023. - 16:31

Američka obavještajna služba desetak dana uoči brutalnog terorističkog napada na Izrael zabilježila je najmanje tri incidenta koji su Bidenovoj administraciji dali naslutiti da postoji pojačana opasnost od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, piše Jutarnji.hr. No, još uvijek nije poznato je li CIA svoja saznanja podijelila s Mossadom.

CNN piše da su američki obavještajci još 28. rujna zaključili kako je vrlo izgledno da bi pripadnici terorističkog Hamasa u narednim danima mogli pokušati raketirati jug Izraela, dok je 5. listopada; samo dva dana prije masakra, CIA upozorila na drastičan porast nasilja među pripadnicima Hamasa.

Dan kasnije, 6. listopada, zabilježili su neuobičajenu aktivnost za koju su sumnjali da ima veze s pokušajem terorističkog napada.

"Najveći problem je to što su takve informacije uobičajena pojava za Bliski istok. Moguće je da je osoba koja je dobila uvid u te informacije zaključila "da, ništa novo" i da je na taj način došlo do propusta" objasnio je CNN-u dobro upućeni izvor.

"Da smo znali ili da znamo za predstojeći napad na saveznika, jasno bismo obavijestili tog saveznika", rekao je u petak ministar obrane Lloyd Austin.

No te su procjene bile dio vala upozorenja na visokoj razini koje su Bidenovoj administraciji dali i vlastita obavještajna zajednica i bliskoistočni saveznici tijekom prošle godine, postavljajući pitanja o tome jesu li SAD i Izrael bili prikladno prilagođeni riziku.

Visoki dužnosnici Bidenove administracije - kao i sadašnji i bivši dužnosnici obavještajne službe - govore da su i dalje usredotočeni na krizu koja je u pitanju i inzistiraju da je prerano za reviziju kako je planiranje tako masovnog napada promašeno.

Visoki dužnosnik jedne arapske zemlje u regiji rekao je za CNN da je njihova zemlja opetovano izrazila zabrinutost američkim i izraelskim dužnosnicima da palestinski bijes dostiže opasan nivo.

"Ali nikad nisu slušali svaki put kad smo ih upozorili", rekao je dužnosnik.

Diplomat s Bliskog istoka u Washingtonu, DC, također je rekao za CNN da je njihova vlada opetovano upozoravala Bijelu kuću i američke obavještajne dužnosnike o gomilanju oružja Hamasa i bijesu među Palestincima koji će eksplodirati.

"Oružje koje postoji u Gazi je izvan ičije zamisli", tvrdi diplomat. "Oružje koje postoji na Zapadnoj obali, preko Hamasa, također postaje pravi problem i Hamasova kontrola nad Zapadnom obalom je pravi problem."

Više sadašnjih i bivših obavještajnih dužnosnika, kao i neki zakonodavci upoznati s američkim obavještajnim podacima, odbacili su ideju da je neuspjeh u pružanju taktičkog upozorenja o napadu odgovornost SAD-a - jer je veliki dio američkih obavještajnih izvješća o Gazi potjecao od Izraela u prvo mjesto.

Drugi izvor upoznat s obavještajnim podacima sažeo je stajalište SAD-a: “Ovo je promaklo Izraelu, ne nama. Imamo određenu razinu povjerenja u Shin Bet, IDF, Mossad i druge.”

New York Times je također izvijestio o postojanju nekih izvješća te da o njima nije obaviješten predsjednik Joe Biden.

"Nije bilo informacija koje bi unaprijed upozoravale na teroristički napad", rekao je dužnosnik Bidenove administracije za CNN.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe i CIA odbili su komentirati.

Propušteni znakovi

Na temelju razgovora s desecima sadašnjih i bivših obavještajnih, vojnih i kongresnih dužnosnika, među američkim dužnosnicima i zakonodavcima sve više se učvršćuje mišljenje da je izraelski neuspjeh da predvidi eksploziju kipućeg bijesa iz Gaze prvenstveno posljedica "nedostatka mašte".

Hamas je vjerojatno sakrio planiranje operacije kroz staromodne protuobavještajne mjere kao što je osobno vođenje sastanaka za planiranje i držanje podalje od digitalnih komunikacija čije signale Izraelci mogu pratiti. Ali američki dužnosnici također vjeruju da je Izrael postao samozadovoljan prijetnjom koju je Hamas predstavljao i da nije prepoznao ključne pokazatelje da je skupina planirala operaciju velikih razmjera.

Na primjer, izraelski dužnosnici nisu prepoznali rutinske vježbe obuke Hamasa kao znak da skupina priprema neposredni napad. Militanti su se uvježbavali za napad na najmanje šest mjesta diljem Gaze, pokazalo je istraživanje CNN-a, uključujući i jedno mjesto manje od milje od izraelske granice.

“Postojali su brojni pokazatelji općenito promjene u stavu Hamasa, a potom i u javnoj retorici i stavu prema nasilju i napadima općenito”, rekao je jedan izvor upoznat s američkom obavještajnom službom.

Općenito, javno držanje Bidenove administracije uoči napada također nije odražavalo pojačan osjećaj zabrinutosti zbog potencijala za nasilje. Godišnja procjena svjetskih prijetnji obavještajne zajednice, objavljena u veljači, ne spominje Hamas.

"Područje Bliskog istoka danas je tiše nego što je bilo u posljednja dva desetljeća", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na The Atlantic Festivalu 29. rujna.

“Izazovi ostaju”, rekao je Sullivan, navodeći “napetosti između Izraelaca i Palestinaca. "Ali količina vremena koju danas moram potrošiti na krizu i sukobe na Bliskom istoku značajno je smanjena u usporedbi s bilo kojim od mojih prethodnika iz vremena 11. rujna."

Hamas se suzdržao od ulaska u dva manja prekogranična sukoba tijekom prošle godine između druge palestinske militantne skupine i Izraela. Izrael je vjerovao da je njegova politika davanja radnih dozvola stanovnicima Gaze i dopuštanja katarskog novca u zemlju dala Hamasu nešto za izgubiti - i uljuljkala skupinu u mirovanje.

"Hamas je vrlo, vrlo suzdržan i razumije implikacije daljnjeg prkošenja", rekao je Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost, za jedan izraelski radio šest dana prije napada.

Također je moguće da je operacija Hamasa bila uspješnija nego što je skupina očekivala, rekao je jedan bivši obavještajni dužnosnik i drugi izvor upoznat s trenutnim obavještajnim podacima, piše Jutarnji.hr.

"Mislim da je vrlo moguće, ako ne i vjerojatno, da je Hamas uvelike premašio vlastita očekivanja", rekla je druga osoba. "Mislili su da će pokrenuti ovaj napad i da će biti nekoliko desetaka ubijenih, ali nikada nisu mislili da će to porasti na razinu na kojoj jest", zaključio je.

28. travanj 2024 10:10