StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIskrena ispovijest

Mlade mame podijelile neugodna iskustva iz rodilišta: ‘Bilo me sram. Imala sam osjećaj da me omalovažavaju. A kad sam rekla koliko imam godina, zakolutala je očima...‘

Piše dv
17. listopada 2022. - 19:08

Mlade mame podijelile su za RTL neugodna iskustva iz rodilišta. Kažu da su se u trenucima kad im je trebala najveća podrška i stručna pomoć susrele s predrasudama i diskriminacijom.

Lana C. 19-godišnja je majka osmomjesečnog Jakova. Dolazi iz okolice Bjelovara. Profesionalna je vozačica koja još nije imala priliku ostvariti se u tom poslu iako se tome nada, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Kada sam saznala da sam trudna prva stvar koja mi je pala na pamet je porod. Prvo sam rekla dečku. Nas dvoje smo test radili slučajno jer me zanimalo kako to funkcionira. Nisam ni pomislila da je moguće da sam trudna u tom trenutku. On je bio dosta sretniji od mene, ja sam tad baš bila uplašena. Tek sam kasnije nekako postala svjesna, ispričala nam je Lana.

- Početak trudnoće mi je bio katastrofa jer sam baš puno povraćala. Ništa nisam mogla jesti do četvrtog mjeseca. Bila sam i u bolnici, kazala je Lana.

Nebrojeno puno puta je naišla na komentare poput: "Ajoj stigla si", "Što će ti to sad", "Trebala si uživati dok si mogla". 

- Na pregledima me uvijek nekako bilo sram. Osjećala sam se kao neko dijete koje ne bi trebalo biti tamo, poručila je Lana.

Imala je jako težak porod, rađala je punih 12 sati. A za RTL je podijelila i svoje iskustvo iz rodilišta.

- Bila sam jako uplašena i stalno sam ispitivala kakav je porod i kako to ide. Konstantno sam čitala po internetu iskustva drugih žena. Svi su me pokušavali smiriti tako što su mi govorili da su to svi prošli, da nije to tako strašno kako svi pričaju. Tad mi je to možda pomoglo i smirilo me, ali porod je bio puno gori nego što sam očekivala. Kada se rodio, možda će glupo zvučati, jedva sam čekala da ga maknu. Svi govore sve mu divno i krasno kada ti stave dijete na prsa, ali ja nisam bila baš pri sebi, kazala je Lana iskreno.

Tijekom trudnoće sve preglede je, kaže, obavljala privatno te je na to potrošila dosta novca.

Kaže kako je osoblje u bolnici bilo jako drago. No, isto ne može reći za babice.

- Bile su dosta bezobrazne. Sjećam se da sam ih pitala mogu li dobiti nešto za bolove jer ja sam se porađala 12 sati i nisam više mogla izdržati. Tu su mi bahato odgovorile da ne mogu i da sam već dobila i previše. Pokušavala sam biti tiha cijelo vrijeme, ali u jednom trenutku sam slučajno ispustila zvuk i tu me mrko pogledala i pitala koliko imam godina. Opet me bilo sram. Pitala me: ‘Koliko ti imaš godina?‘, ja sam rekla 18 i tu je zakolutala očima.

Moja mama se brinula jer je porod trajao toliko sati i zvala je da provjeri kako napreduje, ali se nitko nije htio javiti. Tu je jedna od njih rekla: ‘Što zovu toliko puta, sad ću se javiti i biti bezobrazna‘. To je bilo baš kada sam se porodila i moja mama je htjela znati je li sve u redu s nama i ona je samo bahato odgovorila: ‘Javit će se netko poslije‘ i poklopila. One bi trebale biti potpora. Jednom sam je primila za ruku jer mi je stvarno bilo teško i opet je zakolutala očima. I cijelo su me vrijeme podbadale. Jedna me pitala jesam li igdje radila do sada, imala sam osjećaj da su me neprestano omalovažavale, ispričala je Lana.

Lanina priča nije izolirana. Slično je prošla i 22-godišnja Mihaela K. Prošle je godine postala majka prekrasne djevojčice Nike. Njenu priču čitajte OVDJE.

24. travanj 2024 07:32