StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetudar osvetnika?

Misteriozni požari od noćas haraju ruskim gradom Brjanskom. Rusi odbijaju priznati da je riječ o napadu, Ukrajinci šute, no pojavile su se snimke koje otkrivaju što se dogodilo

Piše Davor Krile/SD
25. travnja 2022. - 11:37

Još od noćas dva ogromna požara haraju ruskim gradom Brjanskom od oko 400 tisuća stanovnika, udaljenim čak 150 kilometara od ukrajinske granice.

Naravno da ruski dužnosnici odbijaju priznati kako su eksplozije i požari u skladištu nafteTransnjeft-Družbe, te u obližnjem objektu za koji se smatra da je ruska vojna baza, izazvali ukrajinski projektili: time bi potvrdili moć službenog Kijeva da uspješno napada vojne markacije unutar Ruske Federacije.

Tamošnje ministarstvo izvanrednih stanja priopćilo je tek da se istražuju uzroci požara u skladištima energenata i da navodno nema ozlijeđenih. Isto ministarstvo prvotno  je bilo objavilo i vijest o požaru u zoni vojnog objekta na Moskovskoj aveniji, a zatim ga je naglo povuklo.

No, Telegram kanal Vojni Osvedomitelj izvijestio je da je druga vatra vjerojatno izbila u krugu 120. arsenala Glavne ruske vojne uprave za rakete i topništvo. Osim izgorjelog skladišta nafte i skladišta streljiva, čini se da je u Brjansku ozbiljno oštećena i željeznička pruga kojom su se vojna oprema i streljivo prevozili u Ukrajinu, javljaju mediji.

Zapadne obavještajne službe i snimke s NASA-inih satelita sugeriraju da su ukrajinski raketni udari oko 2 sata ujutro digli u zrak naftna postrojenja koja opskrbljuju Putinove trupe u Donbasu, ali i preko kojih ide naftovod ruskog Transnjefta za europske zemlje, donosi Slobodna Dalmacija.

Brjansk je jedno od važnijih logističkih čvorišta za rusku vojsku koja atakira na istočne dijelove Ukrajine. Na nekima od snimki iz Brjanska objavljenim na društvenim mrežama može se detektirati nešto što podsjeća na zvuk nadolazećeg projektila, i to neposredno prije velike eksplozije i snažnih plamenova koji su u noći obasjali nebo. Vatra na pogođenim lokacijama nije bila obuzdana sve do svitanja, a sa stavljanjem požara pod kontrolu imali su problema i dosta kasnije.

Slike iz ranih jutarnjih sati u Brjansku pokazuju da požar još uvijek gori. Oko 10 sati po lokalnom vremenu na gašenju je bilo još angažirano oko 158 vatrogasaca i 51 vozilo. Stanovnici u blizini gorućeg skladišta nafte evakuirani su iz svojih domova.

Ukrajina nije službeno komentirala ove eksplozije na ruskom tlu, ali neki zapadni stručnjaci procjenjuju da zadnje napade Ukrajinci nisu izveli uz pomoć borbenih letjelica. Rob Lee, britanski vojni analitičar, smatra da su ruska naftna postrojenja i prateće vojne baze ovaj put vjerojatno gađali balističkim projektilima Točka-U ispaljenima iz Ukrajine.

Riječ je o sovjetskim raketama patentiranim još u sedamdesetim godinama, no njihove zadnje razvojne varijante iz devedesetih, koje NATO klasificira pod imenom Scarab C, imaju znatno povećani domet od 185 kilometara. Riječ je o projektilu teškom gotovo dvije tone (1800 kilograma).  

Ovo je najmanje drugi put od početka Putinove invazije na Ukrajinu, koja je upravo ušla u treći mjesec, da je napadnuta zemlja izvršila protunapad na rusko tlo. Moskva je 1. travnja objavila o ukrajinskom napadu jurišnim helikopterima na njihov grad Belgorod, 40-ak kilometara od granice, gdje je također uspješno raketirano skladište nafte. Ukrajinci su, razumljivo, sve službeno zanijekali.

Vijest o drugom napadu na ruski grad Brjansk uslijedila je nakon žestokih Putinovih raketiranja brojnih ukrajinskih gradova i sela, od Odese do Luganska, na jučerašnji blagdan pravoslavnog Uskrsa. Spaljeni su deseci kuća i stambenih zgrada i ubijeni brojni civili, piše Slobodna Dalmacija. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uskršnju je nedjelju svojim sugrađanima čestitao govorom o nadi i pobjedi. Iz drevne katedrale Svete Sofije Zelenski je Ukrajincima jučer znakovito poručio da 'veliki praznik' svima daje veliku nadu i nepokolebljivu vjeru da će svjetlost na kraju pobijediti tamu, dobro pobijediti zlo, a život smrt. 'Zato će i Ukrajina sigurno pobijediti!' – zaključio je Zelenski.

19. rujan 2024 11:38