StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTko je Ana Walshe?

Misteriozni nestanak unuke Titova generala kojeg je proklinjala Jovanka Broz i koji je imao značajnu ulogu u usponu Miloševića: Ani se izgubio svaki trag, a suprug je uhićen

Piše PSD.
9. siječnja 2023. - 13:40

U Sjedinjenim Američkim Državama nestala je 39-godišnja Ana Walshe, majka troje djece, koja je inače odrasla u Beogradu. Okolnosti nestanka i dalje su nepoznate, a policija intenzivno traga za njom. Posljednji put viđena je 1. siječnja, kada je odlazila na let za Washington, gdje radi u agenciji za nekretnine. Od tada joj se gubi svaki trag. U SAD-u radi dugi niz godina, a njezini kolege i prijatelji navode da se radi o iznimno uspješnoj poslovnoj ženi. Beogradske medije posebno je zaintrigirao njezin nestanak jer se radi o unuci nekadašnjeg generala JNA Nikole Ljubičića, vrlo moćnog Srbina koji je bio jedan od najbližih suradnika predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Ana je s obitelji živjela u Massachusettsu, a nestala je neposredno prije nego što se trebala ukrcati na let za Washington. Njezin suprug prijavio je nestanak policiji tri dana kasnije, ali je zatim uhićen pod sumnjom da je tijekom istrage doveo policiju u zabludu. Na dan nestanka Ana je trebala stići na međunarodni aerodrom Logan u Bostonu kako bi otputovala za Washington. Međutim, nikada se nije ukrcala u zrakoplov i od tada nije viđena, a njezin telefon je ugašen.

Inače, Anin redovan let za Washington trebao je biti 3. siječnja, ali je ona iznenada promijenila odluku i odlučila ići dva dana ranije. Srbiju je napustila 2005., a u SAD-u se udala za Briana Walshea, s kojim je dobila troje djece. Beograd je posjetila potkraj prošle godine, a na svom Instagram profilu prisjećala se odrastanja u svom rodnom gradu 90-ih te kako je gledala filmove "Sam u kući" i mnoge druge sa scenama iz glamuroznih hotela s pet zvjezdica te maštala o tome da radi u hotelu kao što je poznati "Ritz Carlton".

San joj se ostvario kada se 2005. zaposlila u jednom hotelu u Virginiji gdje je, kako je navodila, radila s vrhunskim turističkim profesionalcima. Poslovi koje je obavljala u početku nisu bili nimalo glamurozni. Pospremala je krevete, čistila toalet, postavljala stolove i posluživala, a često je radila i 16 sati dnevno.

"Sada, 15 godina kasnije, uživam u prednostima stečene radne etike, discipline, izdržljivosti i njegujem uspomene na putovanje različito od bilo kojeg drugog. Zahvalna sam na prilici da primijenim ono što sam naučila u različitim djelatnostima i što mogu iskusiti izvrsnost usluge na drugoj strani kao gost kad putujem", napisala je Ana svojedobno na svom profilu. Njezin prijatelj za medije je izjavio da je Ana imala vrlo skladan brak te da se često hvalila kako joj je sve lijepo u životu.

Novu godinu dočekala je sa suprugom i djecom u njihovom domu, da bi 1. siječnja rano ujutro izišla iz kuće radi hitnog poslovnog putovanja. Od tada je nitko nije čuo ni vidio. Ana je jako lijepa žena, američka policija je opisala da ima smeđu kosu, smeđe oči i da govori istočnoeuropskim naglaskom.

Njezina majka Milanka, koja živi u Beogradu, za medije je izjavila da je jako zabrinuta za kći te da ne zna što bi mogao biti razlog njezina nestanka.

"Ne znam što ću od sebe! Sama u četiri zida razmišljam gdje je moja kći i je li dobro. Svakodnevno sam na vezi sa zetom Brianom i s drugom kćeri, koja živi u Kanadi", izjavila je beogradskim novinarima majka Milanka. Ispričala je i da ju je Ana zvala oko jedan sat iza ponoći kako bi joj čestitala Novu godinu, ali da se nažalost nije javila na njezin poziv jer je spavala. "Vidjela sam poziv i rekla sebi: ‘Zvat ću je ujutro!“. Majka je medijima otkrila i da je Ana iste noći nazvala i sestru u Kanadu ali se ni ona nije javila, kao ni kuma u Beogradu, koja mobitel nije čula od glasne glazbe.

Djed Nikola strašno se zamjerio Jovanki Broz 

Njezin djed Nikola Ljubičić rođen je u užičkom selu Karan. Bio je u Drugom svjetskom ratu u NOB-u, a nakon rata je završio Vojnu akademiju u Beogradu. Dogurao je do čina generala JNA i odlikovan je titulom Narodnog heroja Jugoslavije. Prije raspada Jugoslavije bio je dugogodišnji savezni sekretar za narodnu obranu i osoba s brojnim i dubokim vezama u vrhu JNA, KOS-a i Državne sigurnosti. Od 1982. do 1984. godine bio je na dužnosti predsjednika Predsjedništva SR Srbije i, po mnogima, odigrao ključnu ulogu u usponu Slobodana Miloševića. Umro je 2005. godine i sahranjen je uz vojne počasti u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Ljubičić je, zajedno sa Stanom Dolancem, odigrao ključnu ulogu nakon Titove smrti 1980., kada je Jovanka Broz pokušala preuzeti dio ovlasti svog supruga, doživotnog maršala Jugoslavije.

"Stane Dolanc i Nikola Ljubičić su veliki gadovi… Jugoslavija se raspala zbog njih dvojice. Preko mene su se obračunavali s Titom i mene optuživali za zavjere protiv mog muža. Uspjeli su nas razdvojiti, a zatim su mogli raditi što su htjeli. Tita i mene stavili su u kućni pritvor zato da bi razbili Jugoslaviju, a iza njih stajale su svjetske sile. Dolanca nisu poslali Slovenci da bi bio funkcioner, nego su ga kao špijuna poslali Nijemci – govorila je Jovanka Broz.

Svi američki mediji također pišu o nestanku Ane Walshe, a CBS spominje i da je njezin suprug Brian 2018. optužen za prijevaru zbog prodaje dviju lažnih slika Andyja Warhola. Priznao je krivicu po nekoliko optužbi 2021. godine i završio je u kućnom pritvoru čekajući presudu. Okružno tužiteljstvo Norfolka objavilo je da je 46-godišnji Brian Walshe uhićen u nedjelju navečer zbog obmanjivanja istrage. Njegove supruge nema već tjedan dana, a on je Aninoj prijateljici koja živi u Washingtonu, gdje Ana radi, snimio govornu poruku u srijedu kad je prijavio nestanak.

"Dobar dan, ovdje Brian Walshe. Nadam se da je sve u redu. Samo sam se htio obratiti svima kojima sam mogao. Ana nije bila u kontaktu s obitelji nekoliko dana. Ako poznajete nekoga tko je možda bio u kontaktu s njom, znate da pokušavam sve nazvati. Žao mi je što vas smetam. Siguran sam da je sve u redu", kazao je u snimljenoj poruci koju su mediji dobili na uvid od Anine prijateljice. Prijatelj obitelji Welsh Peter Kirby za CBS je kazao da se „njihov dragi prijatelj Brian nalazi u groznoj situaciji u kojoj je prestravljen, slomljena srca i zaglavljen u beskonačnom čvoru nepoznatih okolnosti dok internet odlučuje da je on negativac”.

Terenska potraga za nestalom Anom Walshe obustavljena je nakon dva dana, no istraga o njezinu nestanku nastavljena je u nedjelju, kada se policija vratila u njezin dom u „Routeu 3A“. Tamo su pretresli kuću, a djeca su pod nadzorom socijalnih službi. Susjedi su vidjeli kako istražitelji iznose kutije, a neki da su nosili i lopate. Šef policije William Quigley rekao je da je Anu zadnji vidio njezin rođak 1. siječnja kako napušta svoj dom oko četiri sata ujutro kako bi se odvezla do zračne luke Logan u Bostonu. Quigley je potvrdio da je Aninin mobitel isključen od 1. siječnja i da od tada nije bilo aktivnosti na njezinim kreditnim ili debitnim karticama.

image

Ana Walshe

instagram
27. travanj 2024 19:26