StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi problemi

Mariupolj pod karantenom zbog straha od kolere; Zelenski u dramatičnom obraćanju: ‘Severodonjeck i Lisičansk su mrtvi gradovi. Ima ih više, moćniji su...‘

Piše dv
7. lipnja 2022. - 07:12

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da ruske snage imaju brojčanu prednost u bitci za Severodonjeck, ali je inzistirao da ukrajinske snage imaju 'sve šanse' za uzvrat.

'Naši heroji ne odustaju od položaja u Severodonjecku. U gradu se nastavljaju žestoke ulične borbe', rekao je u svom najnovijem nacionalnom obraćanju, dodajući 'ukrajinski Donbas je jak'. Severodonjeck i njegov bratski grad Lisičansk 'danas su mrtvi gradovi', rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je također rekao da vjeruje da ruske trupe namjeravaju zauzeti grad Zaporižja, veliko industrijsko središte na jugoistoku zemlje, što bi omogućilo njezinoj vojsci da napreduje bliže središnjim područjima.

'Ima ih više, moćniji su, ali imamo sve šanse da se borimo', rekao je.

Rusija je počela predavati tijela ukrajinskih boraca ubijenih u čeličani Azovstal u Mariupolju. Deseci tijela prebačeni su u Kijev, gdje je u tijeku DNK testiranje kako bi se identificirali ostaci, prema riječima vojnog čelnika i glasnogovornika bojne Azov.

image
Stringer/AFP

Ruski dužnosnici u okupiranom Mariupolju stavili su južni lučki grad u karantenu zbog mogućeg izbijanja kolere, prema ukrajinskim vlastima.

Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, rekao je da se grad pod ruskom okupacijom priprema za epidemiju jer se u gradu gomilaju mrtva tijela i otpad.

Seksualno nasilje u Ukrajini i dalje je rasprostranjeno i nedovoljno prijavljeno jer se ruska invazija 'pretvara u krizu trgovine ljudima', ističe UN.

'Žene i djeca koji bježe od sukoba meta su za trgovinu ljudima i iskorištavanje', rekla je Pramila Patten, posebna predstavnica Ujedinjenih naroda za seksualno nasilje, u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a. 'Seksualno nasilje je kršenje koje se najčešće i najmasovnije prijavljuje.'

image
Alexander Nemenov/AFP

Ukrajinska mornarica priopćila je da je potisnula flotu ruskih ratnih brodova više od 100 km od svoje obale Crnog mora. Grupa ruskih plovila bila je 'prisiljena promijeniti taktiku' nakon što je tjednima provodila pomorsku blokadu na ukrajinskoj obali, objavilo je zapovjedništvo ratne mornarice ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku. Nije bilo moguće samostalno provjeriti ovu informaciju, prenosi Jutarnji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva odgovoriti na zapadne isporuke oružja dugog dometa Ukrajini potiskivanjem kijevskih snaga dalje od ruskih granica. Lavrovljeve primjedbe dolaze nakon što je britanski ministar obrane Ben Wallace rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati u Ukrajinu višestruke raketne sustave koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 km, u nadi da će moći poremetiti koncentrirano rusko topništvo koje napada gradove u istočnoj Ukrajini.

Oleksij Arestovič, vojni savjetnik predsjednikovog šefa kabineta, rekao je za Guardian da, iako vjeruje da su raketni bacači 'oružje koje mijenja igru', nisu dovoljni da se preokrene tok rata.

image
Stringer/AFP
05. svibanj 2024 02:22