StoryEditorOCM

Ljubavna priča duga više od 40 godina: Sve je počelo na šetalištu kraj Neretve...

Piše Đenada Kučković/JL
28. prosinca 2023. - 14:06

- On je za mene poput lijeka, uz njega sam pronašla način kako se malo stišati, obuzdati. Brak nas kao institucija nikad nije privlačio, a s druge strane, oduvijek smo zajedno. Živimo uz divnu toleranciju, slobodu i uzajamno poštovanje. Potpuno smo usredotočeni jedno na drugo, i to nas razlikuje od ljudi koji imaju djecu, koji su, sasvim razumljivo, usredotočeni na njih. Mi nismo imali sreću postati roditelji, ali vjerujem da je naša međusobna posvećenost jedan od razloga dugovječnosti naše veze - rekla je u intervjuu za Gloriju prije dvije godine modna dizajnerica Matija Vuica (65) govoreći o svojem partneru Jurici Popoviću (65), gitaristu i skladatelju koji je iznenada preminuo u četvrtak, 28. prosinca. 

image

Matija Vuica i Jurica Popović

Ivan Mijic/Cropix/Cropix

Njihova je ljubav, kao i poslovna suradnja u glazbi i modi, trajala više od 40 godina. Iako Matija, koja je kreirala mnoge savršene vjenčanice za poznate i nepoznate mladenke, za sebe nikada nije poželjela sašiti jednu, bili su jedan od rijetkih estradnih parova koji je ostao čvrst od mladosti. Ljubavna priča ovog para započela je dok su još bili srednjoškolci u njihovom rodnom Metkoviću, piše Jutarnji.

- Upoznali smo se na šetalištu kraj Neretve gdje smo svi izlazili u to vrijeme. Jurica je bio jedan od rijetkih koji je srednju školu pohađao van Metkovića, u Splitu. Zato se nekako izdvajao i izgledao drugačije. Nabavljao je garderobu u Trstu koji je bio popularna, pa i jedina destinacija za nove odjevne komade. Ja sam se dokopala Trsta tek kad sam stigla u Zagreb - prisjetila se Matija u razgovoru - Bio je DJ i već je počeo stvarati svoju glazbu, a ja sam bila štreberica koja je učila za petice, mislila sam tada da je to bitno. Ista smo generacija, ali on je bio novi lik i poprilično nedostupan. Zato mi je i bio napet pa sam se potrudila da me primijeti što mi je nakon nekog vremena i uspjelo. I tako... od platonske ljubavi do danas, trajemo u komadu. To je bio odabir za cijeli život, obostrano. 

image
Duje Klaric/Cropix

U svakom razgovoru, i ona i Jurica su naglašavali i uspješnu suradnju u kreativnim poslovima kojima su se oboje bavili.

- Uveo me u glazbeni svijet, došao s prvim pjesmama koje je još u Split komponirao, oformio bend Trotakt projekt i tako je počelo naše glazbeno putovanje 80-ih, a nastavilo se 90-ih s Gracijom. Mene je to ispunjavalo kao da sam baš to jedino željela raditi, zato je sve funkcioniralo otpočetka. Glazba je sama po sebi čista ljubav, samo je oplemenila našu vezu. - ispričala je Matija u Gloriji i dodala da je i nakon što se usredotočila na modu i dizajn, glazba ostala dalje pokretač i poveznica - on je uvijek nešto komponirao, radio je glazbu za njezine revije...

Tada je i otkrila recept za dugotrajnost veze.

- Nema nervoze, propitkivanja, nepovjerenja, svađa... Nikad nije bilo, sada pogotovo. Bilo je puno obiteljskih tragedija u našem životu, ali sve smo ih zajedno prebrodili. Sve moje ženske mušice, jer bilo ih je obilato, Jure je istrpio, odnosno ignorirao jer to je dio života. Ja sam puno bolje prošla. U svakom slučaju, sloboda razmišljanja, stvaranja i djelovanja uz obostranu podršku - rekla je. 

image
Tonci Plazibat/Cropix

Objasnila je i kako nikad nije pomislila da bi možda mogla biti s nekim drugim.

- Jer Jure mi po svemu odgovara: intelektu, afinitetima prema glazbi, umjetnosti i modi, a imamo i iste životne stavove. On je stvarao glazbu, a ja modu na krilima te glazbe. Tako je i danas, kad su njegovi instrumentali zvučna kulisa mojih revija. Naravno, ima i stvari u kojima se razlikujemo. Primjerice, ja sam impulzivna, reagiram na prvu, znam biti rastresena, dok je Jure smiren - kazala je.

Jurica Popović je, pak, u svakoj prilici uzvraćao komplimente svojoj partnerici na koju je bio iznimno ponosan. 

- Mogu reći sve isto, pa i više, što ona kaže o meni. Matija je veliki kreativac i to ne samo modni. Bilo čega da se dohvati, ostavi svoju prepoznatljivu osobnost u tome. Uvijek ozbiljno pristupa svemu i pri tome je vrlo temeljita. Nikada ne koristi šablone, već pristupa stvarima s nekom svojom vizijom. Srećom, posjeduje veliku energiju i elan, potrebne da sve to može izdržati - kazao je za T-portal krajem 2021. godine i dodao kako je Matija prisutna u svim fazama stvaranja njegovih pjesama.

- Uvijek s vrlo jasnim osvrtom i argumentirano brani svoje viđenje. Jednostavno čuje stvari drugačije, jer osim glazbene širine i pjevačkog iskustva, donosi drugo iskustvo iz modno-vizualnog svijeta. Bila bi odličan glazbeni producent. - kazao je Popović.

I doista, na njegovom albumu Preslagivanje, objavljenom u lipnju, Matija je pjevala back-vokale i bila koproducentica, a surađivali su i na posljednjem njegovom video-spotu, za pjesmu Skalini života s istog albuma, objavljenom prije mjesec dana.

28. travanj 2024 23:28