StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTajna diplomacija

Lavrov se u New Yorku sastao s Amerikancima? ‘Pričalo se i o dijelovima Ukrajine koji će možda zauvijek ostati ruski‘

Piše dv
6. srpnja 2023. - 15:43

Skupina bivših američkih sigurnosnih dužnosnika održala je razgovore s nizom istaknutih Rusa u vezi, između ostalog, s mogućim mirovnim sporazumom s Ukrajinom, piše NBC News, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Ova zakulisna diplomacija na visokoj razini, odvijala se u New Yorku još u travnju, a sastanak na kojem je bio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trajao je nekoliko sati u travnju, izjavila su četiri bivša i dva sadašnja dužnosnika za NBC News.

Na dnevnom redu sastanka u travnju bila su neka od najtežih pitanja u ratu u Ukrajini, poput sudbine teritorija pod ruskom kontrolom koji Ukrajina možda nikada neće moći osloboditi i potraga za diplomatskim izlazom koji bi mogao biti podnošljiv za obje strane.

S Lavrovom je sjedio Richard Haass, bivši diplomat i predsjednik Vijeća za vanjske odnose u odlasku, rekli su sadašnji i bivši dužnosnici. Grupi su se pridružili stručnjak za Europu Charles Kupchan i stručnjak za Rusiju Thomas Graham, obojica bivši dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta koji su suradnici Vijeća za vanjske odnose.

03. svibanj 2024 13:20