StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrigožin likuje

Krvava bitka u katakombama Bahmuta: Wagnerovci su upali u važan podzemni kompleks, sve podsjeća na pakao Azovstala

Piše D.K./sd
13. ožujka 2023. - 13:10

Wagner intenzivira svoje napade u Bahmutu. Potvrdio je to zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general pukovnik Oleksander Sirski. Istaknuo je da su sve neprijateljske pokušaje zauzimanja grada u zadnja 24 sata njegovi vojnici odbili topništvom, tenkovima i pješaštvom, no da wagnerovci i dalje uporno pokušavaju prodrijeti u središnji dio grada iz nekoliko smjerova, donosi Slobodna Dalmacija.

Ruski plaćenici uspjeli su zauzeti veliku tvornicu metala na sjevernom rubu Bahmuta koju su se ukrajinske snage nadale pretvoriti u svoje uporište, piše britanski Telegraph. Ukrajinci vode borbe u krugu tvornice nastojeći ih izbaciti, no borci Wagnera su se u toku noći ukopali i to neće biti nimalo lagan zadatak.

image

Pobjeda je neizbježna

Aris Messinis/Afp

Kompleks metaloprerađivačke tvornice AZOM pomalo je nalik ogromnom kompleksu Azovstala u Mariupolju: riječ je o jednoj od najvećih tvornica obojenih metala u bivšem Sovjetskom Savezu, izgrađenoj da po mogućnosti izdrži i nuklearne napade. Ima vlastiti podzemni komunikacijski sustav, vlastite izvore vode i generatore električne energije. U nedjelju su i Wagnerovi izvori na Telegramu potvrdili da su se probili u AZOM-ov kompleks na zapadnoj strani rijeke.

"Ovi položaji unutar tvornice metala AZOM omogućit će ‘glazbenicima‘ (Wagneru) da preuzmu kontrolu nad neprijateljskim utvrđenim područjima", izvijestio je Telegram kanal Wagner Z Group. I sam šef Wagnera Jevgenij Prigožin iznova se snimio na krovu jedne od zgrada tvrdeći da su samo kilometar od centra Bahmuta i da uoči juriša čekaju pojačanja u oružju i streljivu.

image

Ulične borbe u Bahmutu

Aris Messinis/Afp

Ukrajinci su u nedjelju također objavili video u kojemu su borbe u Bahmutu nazvali ‘gorim od Staljingrada‘. Analogije s čuvenim ratnim markacijama poput tvornice traktora, koju su u Staljingradu Nijemci bili pretvorili u svoju utvrdu, nisu slučajne.

Kompleks tvornice AZOM sličan je takav položaj. Ova fabrika metala bila je jedan od najvećih predratnih poslodavaca u cijelome kraju i ponos ovoga grada. Promotivni videozapisi iz 1990-ih prikazuju sretna radnička lica oko toplih tvorničkih peći dok pakiraju proizvode. AZOM dominira cijelim sjevernim rubom grada, protežući se uz rijeku i željezničku prugu.

Tvrtka je nakon privatizacije bila povezana s dvojicom proruski orijentiranih ukrajinskih oligarha, braće Sergeja i Andreja Kljujeva. Pobjegli su iz Ukrajine 2014. nakon što je revolucija na Majdanu svrgnula Kremlju bliskog i korumpiranog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Andrej Kljujev bio je jedno vrijeme i šef njegova kabineta.

Hoće li katakombe AZOM-a olakšati Rusima osvajanje cijeloga Bahmuta ili ih dodatno iskrvariti u tim pokušajima, ostaje za pratiti. Kakogod, ruske snage značajno su napredovale u svojemu naumu u proteklih nekoliko tjedana, punih sedam mjeseci nakon početka bitke za grad koji je prije sukoba bio dom za više od 70 tisuća ljudi. Sad je potpuno uništen i neprepoznatljiv.

image

Haubicama 155 mm po ruskim položajima

Aris Messinis/Afp

U intervjuu za francuski list Journal du Dimanch zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina nedavno je naglasila golemu ljudsku cijenu ruskog napada na Bahmut. Prema njoj, na tisuće ruskih vojnika poginule su u kratkom razdoblju, nagnani u uporne valove ponavljajućih juriša. NATO tvrdi da su Rusi u Bahmutu dosad izgubili pet puta više boraca nego Ukrajinci. 

Britanska vojna obavještajna služba objavila je da rijeka u središtu Bahmuta trenutno označava crtu bojišnice. "Ukrajinske snage drže zapadni dio grada i srušile su ključne mostove preko rijeke koja u smjeru sjever-jug teče kroz otvoreni prostor širine od 200 do 800 metara", priopćilo je britansko ministarstvo obrane. Rijeka je još jedna od mnogih analogija Bahmuta sa Staljingradom, samo što je Volga sovjetskim snagama tada bila za leđima.

image

Odbor za doček

Sergey Shestak/Afp

Premda su brojni vojni stručnjaci odavno doveli u pitanje smisao uporne ukrajinske obrane Bahmuta, ocijenivši ga kao strateški nebitan položaj, vojska pod zapovjedništvom Kijeva grčevito brani svaku kuću nastojeći dobiti dragocjeno vrijeme za pripremu protuofenzive i iscrpiti protivnika. Što dulje snage Volodimira Zelenskog budu držale Bahmut, to će njihove kolege biti bolje pripremljene za odlučujući protunapad.

03. svibanj 2024 09:57