StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrazgovarao sa Macronom i Scholzom

Konačno se oglasio i Xi Jinping: ‘Treba nam prevencija eskalacije sukoba koji bi se mogao oteti kontroli!‘ Amerikanci pak predviđaju veliki napad na Kijev

Piše dv
8. ožujka 2022. - 14:26
Kineski predsjednik Xi Jinping u video razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom ScholzomBenoit Tessier/AFP

Kineski predsjednik Xi Jinping opisao je u utorak situaciju u Ukrajini zabrinjavajućom i pozvao na maksimalnu suzdržanost te je dodao da bi prioritet trebala biti prevencija eskalacije sukoba koji bi se mogao oteti kontroli, prenose kineski mediji.

U virtualnom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kazao je kako bi tri zemlje zajednički trebale podržavati mirovne dogovore između Rusije i Ukrajine.

Konferenciju za novinare održao je danas i glavni tajnik UN-a Jens Stoltenberg te kazao kako su humanitarne posljedice Putinovih napada na Ukrajinu razarajuć.

Dodao je kako su potrebni humanitarni koridori koji će se poštivati i govorio kako Ukrajinci inspiriraju svijet svojom hrabrošću.

Kazao je i kako NATO mora osigurati da sukob ne eskalira van Ukrajine.

'Branit ćemo svaki centimetar Latvije i svake druge zemlje koja je u NATO-u. NATO je ujedinjen u ovom kritičnom tenutku', kazao je i dodao: 'Trebamo završiti ovaj konflikt, a ne ga produžiti.Prema posljednjim podacima UN-a od početka ruske invazije na Ukrajinu stradalo je 1207 civila - 406 ih je umrlo, a 801 ih je ozlijeđeno, iako bi prave brojke mogle biti znatno veće.

U najnovijoj  analizi američkog Instituta za proučavanje rata pak ističe se kako se 'ruske snage gomilaju u istočnom, sjeverozapadnom i zapadnom predgrađu Kijeva te kako će napasti glavni grad u narednih 24-96 sati.

Ruske snage, opterećene logističkim problemima, gotovo da nisu napredovale u posljednje vrijeme, ali Institut napominje da 'dobavljaju zalihe i pojačanja, te izvode topničke, zračne i raketne napade kako bi oslabili obranu i zastrašili branitelje prije takvog napada'.

To bi mogao biti početak kritičnog trenutka u ratu, pišu analitičari u svom posljednjem dnevnom pregledu no dodaju kako nitko ne može prognozirati rezultat.

'Ako su se ruske trupe bile u stanju opskrbiti, reorganizirati i planirati namjerne i koordinirane istovremene operacije duž nekoliko osi oko glavnog grada, mogle bi biti uspješnije u ovoj operaciji nego u prethodnim pothvatima', ističu.

26. travanj 2024 08:22