StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTeška bitka

Kolone tenkova ili vojnika koji napreduju u Ukrajini dron otkrije za tri do pet minuta. I onda udri po njima!

Piše Anita Belak-Krile/sd
28. rujna 2023. - 19:22

Zbog ogromnog broja bespilotnih letjelica na ukrajinskom nebu koje prenose slike i lokacije u stvarnom vremenu, vojne trupe i tenkovi na otvorenom imaju samo nekoliko minuta prije nego što budu gađani. Rekao je to general bojnik Vadim Skibicki, zamjenik zapovjednika ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) u velikoj analizi uglednog The Wall Street Journala.

"Danas se kolone tenkova ili vojnika koji napreduju mogu otkriti za tri do pet minuta i pogoditi za još tri minute. Mogućnost preživljavanja u pokretu nije dulja od deset minuta. Stoga je vrlo teško postići iznenađenje", objasnio je general bojnik Skibicki.

I Rusija i Ukrajina raspoređuju na tisuće bespilotnih letjelica na bojnom polju i koriste jeftine dronove za međusobno gađanje što dovodi u pitanje izvedivost nekih od osnovnih postulata američke vojne doktrine. Manevri kombiniranog naoružanja korištenjem velikih grupa oklopnih vozila i tenkova za brzi prodor, ono što su Washington i njegovi saveznici očekivali da će ukrajinska ofenziva ovog ljeta postići, možda načelno više nisu mogući. A to znači da sukob neće uskoro završiti, donosi Slobodna Dalmacija.

"Dani masovnih oklopnih napada, zauzimanja mnogo kilometara teritorija odjednom, kao što smo učinili 2003., u Iraku - te stvari su nestale jer su bespilotne letjelice sada postale vrlo učinkovite - pojasnio je umirovljeni narednik američke vojske Bradley Crawford,  ratni veteran iz rata u Iraku, koji sada obučava ukrajinske snage u blizini Bahmuta.

Svaka bespilotna letjelica s prikazom iz prvog lica (FPV) koja je ovog ljeta ušla u široku upotrebu, košta višestruko manje od obične topničke granate od 155 mm koja vrijedi oko 3000 dolara, a nemjerljivo manje nego borbeni tenkovi koji se cijene preko milijuna dolara. Ti dronovi imaju preciznost i brzinu da sustignu bilo koje oklopno vozilo u pokretu i ako se njima stručno upravlja, mogu onesposobiti čak i najmodernije tenkove i haubice.

Centar A jedna je od mnogih ukrajinskih postrojbi koje upravljaju FPV dronovima. Od 1. lipnja FPV posade centra u istočnoj i južnoj Ukrajini pogodile su 113 ruskih tenkova, 111 borbenih vozila i 68 topničkih sustava uzrokujući gotovo 700 ruskih žrtava. Tijekom nekoliko sati jednog nedavnog jutra u Časiv Jaru operateri Centra A koristili su FPV dronove naoružane protutenkovskim bombama iz Drugog svjetskog rata kako bi uništili kamionet i dva parkirana ruska vojna vozila. Također su uletjeli dronom u prozor zgrade u Bahmutu nakon što su uočili ruske vojnike - vjerojatno operatere dronova - kako pomiču zavjese. Drugi promatrački dron zabilježio je eksplozije. No, mnoge bespilotne letjelice koje su bile vrlo učinkovite prije samo nekoliko mjeseci danas su zastarjele i potrebno ih je rekonstruirati kako bi se spriječilo  neprijateljsko ometanje, kažu zapovjednici. "Ništa nije postojano,  rat je vrijeme razvoja tehnologije. Svaka operacija je drukčija i nema smisla izvoditi je na isti način jer neprijatelj već ima protuotrov", istaknuo je zapovjednik ukrajinske ratne mornarice Oleksij Neižpapa.

Rusi također imaju vlastite dronove zastrašujućih sposobnosti, koje stalno poboljšavaju. Nekoliko minuta nakon što je ekipa Centra A pokušala uspostaviti položaj u neboderu u Časiv Jaru, uočila ju je ruska bespilotna letjelica i zgrada je bila meta minobacačke vatre  piše WSJ. Ukrajinski vojnici brzo su napustili zgradu i vratili se u bazu u skupinama po dvojica u velikim razmacima. Dok točan broj raspoređenih dronova ostaje nejasan, Royal United Services Institut je ranije ove godine procijenio da Ukrajina gubi oko 10.000 dronova mjesečno, što je znak njihove široke upotrebe.

image
Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Moderna zapadna vojna obuka oblikovana je desetljećima na osnovu operacija protiv mnogo slabijih protivnika na mjestima kao što su Irak i Afganistan. To je dovelo do fokusiranja na skupe i sofisticirane sustave oružja koji ne preživljavaju dugo u sukobu punog opsega s ravnopravnim protivnikom. "Puno zapadnih oklopnjaka ovdje ne funkcioniraju jer nisu stvoreni za totalni rat, već za sukobe niskog ili srednjeg intenziteta. Ako ga bacite u masovnu ofenzivu, jednostavno ne funkcionira", ocijenio je Taras Čmut, direktor zaklade Come Back Alive koja prikuplja novac za opskrbu ukrajinskih jedinica dronovima, vozilima i oružjem. Čak su se i najskuplji tenkovi pokazali ranjivima na stare nagazne mine. Stoga, kaže Čmut, fokus treba biti na opskrbi trupa na prvoj crti s većom količinom jeftinijih i jednostavnijih sustava. To je povijesna lekcija koja seže u Drugi svjetski rat, kada su sovjetski tenkovi T-34 i američki tenkovi Sherman bili znatno inferiorniji u odnosu na njemačke Tigere i Panthere, ali su se mogli masovno proizvoditi, slati na teren u mnogo većem broju i lakše popravljati.

image
Wolfgang Schwan/Anadolu Agency Via Afp
29. travanj 2024 06:21