StoryEditorOCM

Kina bijesna zbog sporazuma o nuklearnim podmornicama, oštro napala tri države: ‘Nastavljate koračati opasnim putem!‘

Piše Damjan Raknić/JL, Hina
14. ožujka 2023. - 10:35

Nakon što su Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija u ponedjeljak otkrile da će se Australija početkom idućeg desetljeća osigurati jurišne podmornice na nuklearni pogon, Kina je rekla da su te tri države "nastavile koračati opasnim putem", piše Sky News.

U pozadini ‘podmorničkog sporazuma‘ prijeti sukob strašniji od ukrajinskog: ‘Kina ovim potezom priprema temelj za rat‘

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin rekao je da su SAD, Australija i Velika Britanija zanemarile brige međunarodne zajednice.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u ponedjeljak da su Washington, Canberra i London predani slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će to biti prvi puta da tri flote podmornica surađuju u Atlantiku i Pacifiku.

Prema sporazumu, SAD će Australiji prodati tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno, stoji u zajedničkom priopćenju.

Rečeno je da će projekt kulminirati britanskom i australskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS - "trilateralno razvijenog" plovila temeljenog na britanskom dizajnu sljedeće generacije koje bi se proizvodio u Velikoj Britaniji i Australiji uz najnaprednije američke tehnologije.

Vojno-sigurnosni pakt AUKUS SAD, Australija i Velika Britanija sklopili su sredinom rujna 2021. godine. Pakt je sklopljen s ciljem da Australija, koja raspolaže velikim zalihama uranija, uz pomoć SAD-a i Britanije izgradi novu flotu nuklearnih podmornica. Konačni cilj AUKUS-a je povećati prisutnost zapadnih sila na Pacifiku.

Washington u sklopu AUKUS-a prvi puta dijeli nuklearnu tehnologiju od 1950-ih kada ju je podijelio s Velikom Britanijom.

Biden je u ponedjeljak naglasio da je riječ o podmornicama na nuklearni pogon, ali da one nisu naoružane nuklearnim oružjem. "Ovi brodovi na sebi neće imati nuklearno oružje bilo koje vrste", rekao je.

Kina je osudila AUKUS kao nezakonitu nuklearnu proliferaciju.

03. lipanj 2023 20:03