StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPodmoskovske večeri

Kim Jong Un oklopnim vlakom dolazi na susret s Putinom, Rusija treba oružje i streljivo, Kim će to znati naplatiti

Piše Tomislav Šoštarić/JL
5. rujna 2023. - 16:24

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un sprema se na put u Rusiju na sastanak s ruskim vođom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o prodaji oružja Moskvi, izjavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Bijele kuće.

Sastanak Kima i Putina značajno bi pojačao vojne veze između Rusije i Sjeverne Koreje, dok ruske okupacijske trupe nastoje obuzdati ukrajinsku oslobodilačku protuofenzivu u južnom i istočnom dijelu Ukrajine, piše Jutarnji list.

Washington je sve više zabrinut zbog mogućnosti rastuće trgovine oružjem između Moskve i Pjongjanga u kritičnom trenutku ukrajinskog sukoba i tu je zabrinutost već ranije izrazio.

image

Sergej Šojgu krajem srpnja pripremio je teren za Kimov dolazak

Afp

"Prošlog mjeseca, Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, otputovao je u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju kako bi pokušao uvjeriti Pjongjang da proda topničko streljivo Rusiji", rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

"Imamo informaciju da Kim Jong-un očekuje da će se ti razgovori nastaviti te uključiti diplomatski angažman na razini čelnika u Rusiji", prenosi Financial Times.

Kimov utjecaj raste

"Pozivamo DNRK da prekine svoje pregovore o oružju s Rusijom i da se pridržava javnih obveza koje je Pjongjang objavio da Rusiji neće isporučivati niti prodavati oružje", dodala je Watson.

Vijest o Kimovom planu da posjeti Rusiju kasnije ovoga mjeseca kako bi razgovarali o oružju dolazi u trenutku kada ukrajinske snage počinju napredovati u svojoj protuofenzivi s ciljem da potisnu ruske snage iz svoje zemlje, pri čemu obje strane u sukobu ubrzano troše zalihe streljiva uslijed teškog topničkog granatiranja.

Prošlog je tjedna John Kirby, šef strateških komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao novinarima da su Kim i Putin razmijenili pisma, obećavajući produbljivanje suradnje. Kirby je također iznio uvjete "potencijalnih poslova" između dvojice čelnika. "Rusija bi od DNRK-a dobila značajne količine i više vrsta streljiva koje bi ruska vojska koristila u Ukrajini. Ovi potencijalni poslovi također bi mogli uključivati nabavu sirovina koje bi pomogle ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi", izjavio je Kirby.

image

Rusiji je potrebno sjevernokorejsko streljivo

Afp

New York Times je prvi izvijestio da dužnosnici SAD-a i saveznika vjeruju kako Kim očekuje posjet Rusiji i sastanak s Putinom. Čelnik Sjeverne Koreje, prema tim napisima, planira otputovati u Rusiju oklopnim vlakom na sastanak koji bi se vjerojatno održao u Vladivostoku. Novi sporazum o oružju između Kima i Putina dao bi Pjongjangu daleko važniju ulogu u ukrajinskom sukobu nego što je imala, ali bi i istaknuo poteškoće s kojima se Rusija suočava u osiguravanju oružja koje joj je potrebno putem domaće proizvodnje i vrlo ograničene skupine saveznika.

Izlazak Sjeverne Koreje na more

Ukoliko do posjeta doista dođe, to bi moglo dovesti do nametanja novih sankcija Washingtona, iako su i Moskva i Pjongjang već pod strogim američkim režimom sankcija.

Kim Jong-unov djed, Kim Il-sung, utemeljio je Sjevernu Koreju uz potporu Sovjetskog Saveza i desetljećima se uvelike oslanjao na njegovu pomoć, a sada je došlo do toga da se nakon godina podupiranja sankcija Ujedinjenih naroda usmjerenih na sjevernokorejski program nuklearnog oružja, Rusija obraća svom susjedu za pomoć, kako u svojoj analizi navodi dopisnik britanskog Guardiana iz Tokija Justin McCurry.

Rat u Ukrajini je prisilio Kremlj da preispita svoj odnos s Pjongjangom u trenutku kad Moskva nastoji osigurati oružje kojim će zamijeniti vlastite iscrpljene zalihe. Mogući sastanak Putina i Kima predstavljao bi dodatni geopolitički sadržaj u simbolici susreta u široj međunarodnoj zajednici izopćenih čelnika dviju država. Budući da je Rusija, čini se, u znatnom dijelu potrošila svoje streljivo, očekuje se da će Putin graditi odnose na diplomatskim razmjenama na visokoj razini, kao što je bio posjet ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua Pjongjangu, kako bi osigurao sjevernokorejske topničke granate i protutenkovske projektile.

image

I prije slučaja Prigožin, Kim Jong Un bio je političar koji voli vlakove

Afp

Zauzvrat, Sjeverna Koreja se nada da će dobiti vrijednu stranu valutu kako bi nastavila financirati svoj razvoj interkontinentalnih balističkih projektila, što je njezin adut u nastojanju da osigura ustupke i priznanje kao legitimna nuklearna sila od strane SAD-a. Ipak, bliže veze Moskve i Pjongjanga nadilaze ovakve razmjene. Sve veća izolacija Rusije zemlju upućuje u novi, zabrinjavajući smjer dok nastoji izgraditi ujedinjenu frontu protiv "neprijateljskog" Zapada, a taj smjer uključuje Kinu i sada, kako se čini, Sjevernu Koreju i njezinu milijunsku vojsku.

Kako su se pojavile vijesti o Kimovom mogućem putovanju u Vladivostok, tako su mediji izvijestili da bi Pjongjang mogao sudjelovati u zajedničkim pomorskim vježbama s Rusijom i Kinom.

Šojgu cijeni dobre susjede

"Zašto ne, to su naši susjedi", rekao je Šojgu ovog tjedna kada su ga upitali o vježbama, kako je prenijela ruska novinska agencija Interfax. "Postoji stara ruska izreka - susjede ne biraš i bolje je živjeti sa susjedima u miru i slozi", dodao je.

Ipak, odluka Rusije da se obrati Sjevernoj Koreji za pomoć kad je oružje u pitanju znak je ubrzane promjene dinamike u odnosima između zemalja otkako je Kim Il-sung utemeljio državu 1948. godine uz potporu Sovjetskog Saveza. Sjeverna Koreja je kasnije imala potporu Pekinga i Moskve tijekom Korejskog rata od 1950. do 1953. te se desetljećima uvelike oslanjala na sovjetsku pomoć. Raspad Sovjetskog Saveza 90-ih godina uvelike je pridonio gladi na sjeveru Korejskog poluotoka koja je odnijela živote čak tri milijuna ljudi.

U godinama nakon što je Kim Jong-un došao na vlast nakon smrti svog oca Kim Jong-ila krajem 2011. godine i Moskva i Peking podržali su sankcije UN-a osmišljene kako bi prisilile sjevernokorejskog vođu da odustane od svojih balističkih projektila i nuklearnog programa. Tek nakon što je Pjongjang izveo svoj posljednji nuklearni test 2017., Kim je krenuo s obnavljanjem veza, prvi put se susrevši s Putinom 2019., dok su nade u diplomatski napredak u pogledu nuklearnog oružja propale nakon što Kim i tadašnji američki predsjednik Donald Trump nisu uspjeli riješiti svoje nesuglasice u vezi s ukidanjem sankcija.

image

Putinu je streljivo potrebno i ovaj put je u podređenom položaju

Afp

U poruci Putinu prilikom obilježavanja nacionalnog dana Rusije u lipnju ove godine, Kim je obećao "punu potporu" svog režima invaziji na Ukrajinu i obećao da će "držati za ruke" ruskog čelnika u njihovom zajedničkom cilju izgradnje "moćne države". Sjeverna Koreja je također jedna od rijetkih zemalja koja je priznala neovisnost ukrajinskih regija čiju je aneksiju Rusija proglasila prošle godine, iako ih niti ne kontrolira u potpunosti.

"‘Specijalna vojna operacija‘ Moskve u Ukrajini uvela je novu geopolitičku stvarnost u kojoj bi Kremlj i (Sjeverna Koreja) mogli postati sve bliži, možda čak do točke uskrsnuća kvazisavezničkog odnosa koji je postojao tijekom ‘Hladnog rata‘", napisao je Artjom Lukin, profesor na Dalekoistočnom saveznom sveučilištu u Vladivostoku, u izvješću za 38 North, internetsku stranicu koja se bavi analizama o Sjevernoj Koreji.

Ukoliko se sastanak održi, Putin bi se ipak mogao suočiti s čvrstim pregovaračem. Pjongjang zna da Moskva očajnički traži streljivo, a pitanje je koliko visoku bi cijenu postavio Kim. Posljednji put kad je Kimov oklopni vlak stigao u Vladivostok prije četiri godine, Kim je dočekan tradicionalnom ponudom kruha i soli. No, Putinov problematičan rat u Ukrajini znači da će Kim prilikom idućeg posjeta biti taj koji će nositi darove, kako zaključuje Guardianov dopisnik iz Japana, piše Jutarnji list.

image

Sjeverna Koreja očekuje podršku Rusije za zajedničke vojne manevre s Kinom

Afp
28. travanj 2024 21:55