StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVEĆINA JE ZA MIRNE BLAGDANE

Kakva su pravila s pirotehnikom? Najjače petarde su ‘out‘, ali i male znaju ozlijediti pa budite oprezni za feste

Piše Ahmet Kalajdžić
24. prosinca 2021. - 11:38

Premda je diljem Hrvatske prodaja pirotehničkih sredstava započela već 15. prosinca te, isključivo u ovlaštenim prodavaonicama, traje sve do 1. siječnja 2022., građane valja podsjetiti kako se od ove godine započelo s novom praksom dopuštene uporabe pirotehnike samo od 27. prosinca do 1. siječnja. No, i prije termina za pirotehniku, policija je već zabilježila ozbiljan incident kad je ovog tjedna netko neoprezno ispalio raketu koja je pala na balkon stana u zagrebačkom neboderu i prouzročila požar.

Internet- embargo

image
Teške ozljede mogu nastati od nepažljivog rukovanja petardama
Davor Pongracic/Cropix

Nove su mjere uvedene i zbog ranijeg učestalog teškog ozljeđivanja djece i mladeži. Najčešće je dosad bila riječ o opeklinama i ozljedama lica, očiju i šaka, a događale su se i amputacije prstiju, te je usliejdila zabrana uporabe tzv. teške pirotehnike.

Iz PU dubrovačko- neretvanske podsjećaju kako se i ove godine uoči blagdana provodi operativna akcija "Mir i dobro“ s ciljem sigurnosti i sprečavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, a samim time i stradavanja osoba, naročito djece. Akcija će trajati do 9. siječnja iduće godine, a pratit će je pojačane kontrole prodaje pirotehničkih sredstava te sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, streljiva i svih ostalih sredstava. Policija će se maksimalno angažirati i na suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko državne granice. Zajedno s Državnim inspektoratom, Carinom i Hrvatskom poštom dogovorene su mjere kojima je cilj doskočiti kupnji pirotehnike posredstvom interneta. Jer, upravo je intrernet bio "pukotina u sustavu" koju su građani koristili za nesmetanu kupovinu pirotehnike, uglavnom iz zemalja Europske unije gdje takva prodaja nije zabranjena.

Iz dubrovačke PU posebno upozoravaju građane da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade kako ne bi došlo do ozljeđivanja. Lani je tijekom akcije "Mir i dobro" zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehnike u našoj zemlji ozlijeđeno 17 osoba, od kojih sedam teško. Među ozlijeđenima je bilo osmero djece, od kojih je jedno dijete zadobilo teške ozljede. Lani su oduzeta 64 komada raznog oružja i 2.869 streljiva te 33 bombe i slična eksplozivna sredstva te 1.857 komada pirotehnike.

image
I najmanje su opasne

Visoke kazne

Roditelji i skrbnici koji djeci ispod 14 dopuste 'blažu' pirotehniku,, sliejdi kazna od tisuću od 3 tisuće kuna. Tvrtke i obrtnici koji su prodali tu vrstu pirotehnike mlađima od 14 godina bit će kažnjeni 10 do 30 tisuća kuna. F2 i F3-petarde i "redenike" može se prodavati do 1. siječnja samo punoljetnima koji ih mogu koristiti samo od 27. prosinca do 1. siječnja. Rakete i box– kutije s vatrometom ne smiju se koristiti u zatvorenom. Svi maloljetnici i punoljetne osobe koje koriste u zabranjenom terminu bit će novčano kažnjeni s 5 do 15 tisuća kuna.

F1 nije bezazlen

Pirotehnička sredstva se dijele na F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2 kategorije. F1-sredstva su bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično i mogu se prodavati cijelu godinu svima iznad 14 godina. Iako se za F1-sredstva kaže da su dječja pirotehnika, ona to nisu i ne smiju ih koristiti mlađi od 14 godina.

30. travanj 2024 05:23