StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Nije prva nesreća‘

Josip je stradao na Jakuševcu: ‘Nije se ni snašao, a ostao je bez ruke! Kako će sada brinuti o teško bolesnom sinu?‘

Piše višnja gotal/JL
5. prosinca 2023. - 07:21

- Gradonačelnik Zagreba pitao me smije li posjetiti tatu i može li kako pomoći. Odgovorio sam protupitanjem: ‘Možete li mu vratiti ruku? Ako ne možete, onda ne znam kako biste pomogli‘, ispričao je za Jutarnji list Mario Topolovec, sin teško stradalog radnika Čistoće Josipa Topolevca koji je za odrona smeća na zagrebačkom Jakuševcu ostao bez lijeve ruke i zadobio niz drugih povreda.

Mario (33) i supruga Vedrana sinoć nisu spavali. Oboje su u šoku, sinu Stjepanu (7) nisu rekli što se dogodilo djedu za kojega je jako vezan. Najviše ih brine kako će sada Josipov drugi sin Zoran, teški bubrežni bolesnik koji živi s ocem u obiteljskoj kući u Pustodolu Orehovečkom, šest kilometara udaljenom od Bedekovčine u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Mnogi su muškarci iz toga kraja zaposleni u Holdingu, u Čistoći. Kod njih posla nema, na posao u 65 kilometara udaljeni Zagreb obično putuju zajedno, kombijem, za što im treba sat vremena. Prijevoz plaća Holding, a i s njim je plaća manja od 1000 eura.

I Mario je svojevremeno radio u Čistoći, ali nije volio taj posao i čim mu se pružila prilika napustio je Zagrebački Holding i danas za privatnika vozi kamion.

image
Goran Mehkek/Cropix

Nesreća u kojoj je stradao Josip Topolovec dogodila se oko 6.40 ujutro, kad je prvi put toga dana, od minimalno četiri puta koliko u smjeni dolaze na odlagalište, otišao istovariti smeće na Jakuševec.

– Mislim da su vozili biootpad, ali znam da se on dolje kipa. Svašta se dolje moglo dogoditi, sasvim je nesigurno. I sve ono što vi odvajate kod kuće, gore se zajedno istovaruje na isti kup, tvrdi Mario. Jako smrdi, "ali čovjek se navikne", kaže.

– Prije nekoliko godina je nešto radioaktivno bilo u kontejneru, vozač i radnik iste su godine preminuli, ali sve se to zataškalo, tvrdi Mario. U Čistoći je radio 12 godina.

Josip je sinu ispričao da je čuo pucanj, kao da je eksplodirala bomba, i odjednom je sve smeće krenulo na njega. Započeo je odron.

– Nije se ni snašao, a ostao je bez ruke. Ne zna što ju je odsjeklo, ali preskočio je ogradu. Naišli su vojnici s autom, jedan od njih mu je svojim remenom podvezao ruku da ne iskvari dok ne stigne hitna pomoć. Kažu da je bio dobro, da je razgovarao s ljudima koji su bili jako zabrinuti za njegovo zdravstveno stanje – govori nam Mario.

Otac Josip u Čistoći radi 17 godina i ovo nije prvi put da se našao u opasnosti. Mario kaže da ovo nije prva nesreća na Jakuševcu, ali da se "puno toga sakrilo od javnosti".

image
Goran Mehkek/Cropix

Josip je budan, ponedjeljak je proveo na Odjelu intenzivne njege na Rebru, no već danas će ga vjerojatno prebaciti na odjel. Ruka mu je odsječena iznad lakta, iako se prvo vjerovalo da su mu slomljena rebra, liječnici su, kaže nam Mario, kasnije konstatirali da su samo natučena. Dobre je volje kao i uvijek, ne žali se, najavljuje tužbu. Obitelj su već kontaktirali pojedini odvjetnici, no razmislit će kome će povjeriti slučaj.

Josip i supruga, koja je prije tri godine preminula od karcinoma, odgojili su tri sina, od kojih je samo Zoran (28), teško bolestan mladić, ostao živjeti s ocem koji se o njemu brinuo. Mario i supruga žive u blizini, a nešto dalje, u Grabama, je treći sin Krešo (30) sa suprugom i sinom Davidom (3,5).

– Zoran ide na dijalizu, ne rade mu bubrezi, tata se za njega brine, kaže Mario. Josip sa Zoranom živi na srednjem katu obiteljske kuće, u prizemlju mu je brat, na katu bratići. Svatko ima svoj ulaz, kao da žive u stambenoj zgradi.

Kad dođe s posla u Zagrebu, Josip voli raditi u vinogradu, svojem i susjedovima. Pomaže kad god stigne, obitelji i susjedima. Budući da ima dovoljno staža, iako još ne i godina, sljedećeg je rujna namjeravao u mirovinu. Sad će, prema svemu sudeći, ranije. U svakom slučaju, prvo slijedi dugotrajno bolovanje. Hoće li dobiti protezu, za sad se ne zna, piše Jutarnji list.

Prije nepunih se mjesec dana odronila druga strana deponija, nitko nije stradao, ali sve to ukazuje na opasnu nestabilnost. Ovoga je puta lavina smeća izgurala radnika na cestu zajedno kamionom. Sjurila se prema Topolovcu i odsjekla mu ruku.

– Sretni smo što je živ, kaže obitelj.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
26. travanj 2024 17:58