StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUkrajinski junaci

Još uvijek ima branitelja u Azovstalu, a među njima je i zapovjednik Prokopenko. Pogledajte kakve je moćne fotografije danas objavio ukrajinski vojnik: ‘Ovo je mjesto moje smrti i mog života‘

Piše Anita Belak Krile/sd
20. svibnja 2022. - 13:42

Nakon epske borbe koju su pružali iz mariupoljske čeličane Azovstal, veći dio boraca Azova predali su se Rusima, no u podzemnim tunelima još uvijek ima ukrajinskih junaka, piše Slobodna Dalmacija.

Jučer je zamjenik zapovjednika bojne Svjatoslav Palamar objavio videoporuku na Telegramu u kojoj je kazao kako je vojno vodstvo Azova i dalje u prostorijama pogona Azovstal. „Odvija se određena operacija čije detalje neću iznositi. Zahvaljujem cijelom svijetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se", poručio je kratko.

Zapovjednik Azova Denis Prokopenko rekao je danas kako su dobili naredbu o prestanku obrane Mariupolja i spašavanju života boraca. Kazao je da su svi civili i ranjeni borci iz Azovstala evakuirani, a teško ranjenim vojnicima pružena je medicinska pomoć. "Visoko vojno vodstvo dalo je zapovijed za spašavanje života i za prestanak obrane grada. Unatoč teškim borbama i nedostatku opskrbe, stalno smo isticali tri najvažnija uvjeta za nas a to su: civili, ranjenici i mrtvi. Civili su evakuirani. Teški ranjenici dobili su potrebnu pomoć te su evakuirani, a kasnije će biti razmijenjeni i dopremljeni na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Proces izvlačenja tijela iz Azovstala još uvijek traje. Nadam se da će ih u bliskoj budućnosti rodbina i cijela Ukrajina moći časno pokopati. Slava Ukrajini', rekao je Prokopenko.

Na snimci se vidi da je i njemu ruka u zavoju. 

"Do novog susreta" 

Vojnik Dmitro Kozacki, koji je inače bio šef press službe branitelja Mariupolja, svakodnevno objavljuje moćne fotografije iz utrobe čeličane koje malo koga mogu ostaviti ravnodušnima. Danas je uz fotografiju objavio i dramatičnu poruku:

„To je to. Hvala ti na skloništu, Azovstal. Mjesto moje smrti i mog života", napisao je na Twitteru.  

Kasnije je dodao: "Inače, dok sam u zatočeništvu ostavit ću vam fotografije u najboljoj kvaliteti, slati ih na sve novinarske nagrade i foto natječaje, ako nešto osvojim bit će jako lijepo nakon izlaska. Hvala svima na podršci. Do novog susreta“.

Prije četiri dana, Kozacki je iz Azovstala objavio i ovu iznimnu fotografiju:

image
Dmytro Kozatsky Orest/Twitter

Mladenka i udovica 

Dok je vani trajalo žestoko bombardiranje - zadnjiha dana Rusi su ih zasipali zabranjenim fosforom, napalmom, termobaričnim bombama i mutant-projektilima od stotinjak kilograma - Dmitro je snimio i potresnu ispovijest o ljubavi i smrti, ukrajinske vojnikinje Valerije Karpilenke koja je postala nevjesta, supruga i udovica u Azovstalu. I to sve samo u tri dana.  

Valerija i Andrija junački su se borili, rame uz rame u opkoljenoj čeličani, a onda su se 5. svibnja odlučili vjenčati. Čeličanu su Rusi toga dana, kao i idućih gađali svom snagom s neba, mora i kopna. Tri noći kasnije, 8. svibnja, novopečeni mladoženja je ubijen.

- Bio je moj zakoniti muž tri dana, no ostat će moja ljubav zauvijek, ispričala je Valerija u video snimci i kazala da će joj od njezina brižna supruga ostati prezime, njegova draga obitelj i sjećanje na zajedničko vrijeme. Pokojnom suprugu je obećala da će preživjeti opsadu i nastaviti živjeti za njih oboje. Objavila je i fotografije s vjenčanim prstenjem koje su mladenci sklepali od zlatnog papira.

image

Velerija i Andrija Karpylenko

twitter

Zapjevao Stefaniju

Među nedavno objavljenim snimkama Kozackoga je i ona, na kojoj, nakon što su Ukrajinci pobijedili na Eurosongu, Dmitro s prve crte bojišnice pjeva pobjedničku pjesmu Kalush Orchestra. Dok je pjevao "Stefaniju" iz Azovstala, u pozadini su se čule detonacije, no to ga nije obeshrabrilo da nastavi pjevati pjesmu koja je postala oda ukrajinskim majkama.

 Iako je frontmen grupe Oleh Psyuk napisao pjesmu za svoju majku, ona je nakon početka rata postala jedan od simbola borbe Ukrajinaca protiv ruske invazije.

05. svibanj 2024 13:06