StoryEditorOCM

Još nije gotovo: sve oči su sad uprte u Petrinju! Prijeti katastrofalna poplava, podižu se brane

Piše Tomislav Kukec/JL
18. svibnja 2023. - 21:05

Strašan je osjećaj bespomoćno promatrati kako u manje od sat vremena nestaje nešto u što si dva desetljeća ulagao svoj rad, trud, život...

Tim riječima, gotovo u suzama, u Sisku je novinare Jutarnjeg lista dočekala  Anita Trstenjak, tajnica Udruge za terapijsko jahanje KAS, čiji su tereni i objekti jučer ujutro nestali pod vodenim valom. U banijskom potresu popucao je nasip koji dijeli Savu od Galdova. Postavljene su tada privremene "box barijere", željezne mreže ispunjene pijeskom i geotekstilom.

Bila je Sava već nekoliko puta ovoliko visoka, no barijere su ovog puta popustile, a svemu su kumovale i podzemne vode. Ukratko, nešto prije osam sati ujutro od malene lokvice u manje od sat vremena nastalo je jezero površine jednog hektara, negdje dublje i od metra. U njemu se u tom trenutku nalazilo zarobljeno sedam konja.

Strateška točka

- Naš radnik Drago Torman sam ih je izvukao, on je heroj. Nazvao me. Kad sam došla, nisam mogla vjerovati što vidim. Sada spašavamo što možemo i vadimo sedla koja su kožna, a koža ne trpi vodu. Uništena nam je čitava dokumentacija, inventar, prostorije... Još ne mogu ni pomisliti kolika je stvarna šteta - kaže nam Anita.

Na mjesto pucanja odmah su stigli pripadnici HV-a, formirali "ljudski lanac", vrećama učvršćivali nasip, kamioni su dovozili zemlju... Na poprište su stigli i ministri branitelja i obrane Tomo Medved i Mario Banožić, kao i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Do proboja je došlo jer se radi o nasipu koji nije do kraja dovršen i saniran, a sanaciju je cijelo vrijeme otežavalo loše vrijeme i poplavljivanje - rekao je Đuroković.

Poručio je da su svi konji udruge za terapijsko jahanje evakuirani, nijedan nije ostao u vodi, te su prebačeni na sigurniju lokaciju.

- Ovo je trenutačno najugroženiji dio Siska i predstavlja granicu koja sprečava daljnji prodor rijeke Save prema ostatku grada. Dodatni je problem rijeka Kupa - kaže Đuroković. Hrvatske vode otvorile su ustavu te je u Lonjsko polje iz Save dosad otišlo više od 200 milijuna kubika vode, a samo područje može primiti ukupno 750 milijuna kubika te je strateški važna točka obrana od poplave. No, na brzinu utjecanja vode u Lonjsko polje ne može se utjecati.

image

Damir Krajač/Cropix

Damir Krajač/Cropix

Dvor je još odsječen

Život se u Hrvatskoj Kostajnici postupno vraća u normalu. Vojska i dalje učvršćuje zečje nasipe, a vodostaj Une se povlači. Kompresorske pumpe i dalje izbacuju vodu, no centrom grada umjesto čamcem jučer smo se provezli autom. Ulice Kavrnja i Vladimira Nazora još su pod tridesetak centimetara vode, no to je ništa u usporedbi s jučerašnjim stanjem. Grad je prionuo saniranju štete. Susrećemo Antu Čovića, koji ispire stubište stambene zgrade u Nazorovoj od nanesenog mulja i blata.

- Čini se da je najgore prošlo - kazuje nam. Susjeda Zeha Mikulić kaže da je svima u Hrvatskoj Kostajnici dosta poplava. Traži rješenje jer ovakve se situacije ne smiju ponavljati.

- Svi spominju da su krivi "zeleni". Svaka čast njihovoj brizi za okoliš, ali mi ovdje živimo i stalno se suočavamo s istim posljedicama. Ova poplava umalo je bila gora od 2014. Te se godine Una izlila do pete stepenice naše zgrade, ove "samo" do druge - ironično će. Kaže kako nije normalno da ljudi koji žive u centru ovoga grada svakih nekoliko mjeseci moraju pomicati namještaj, sanirati štete... I dalje su ovdje volonteri Hrvatskog Crvenog križa, kao i vatrogasci, no situacija je mnogo mirnija.

Poplavljeno je i Pokupsko, cesta do Siska je zatvorena zbog izlijevanja Kupe. Odsječena su najmanje tri sela.

Na mjestu izlijevanja žive Nikola i Marija Opačić, koji sa strahom gledaju u nezadrživu bujicu. Baš jučer im je došao prije dva mjeseca naručeni namještaj.

Dvor na Uni i dalje je cestovno odsječen od ostatka Hrvatske, pristup je moguć samo preko BiH. Načelnik Nikola Arbutina kaže nam da je situacija u odnosu na prekjučer nešto povoljnija i da se do nekih sela koja su u srijedu bila potpuno pod vodom jučer moglo doći, ali isključivo terencima.

Kako je Una u opadanju, ne očekuju se novi problemi, no do sela Kuljani, koje je najgore stradalo, i dalje se mogu probiti isključivo čamci HGSS-a i HCK-a.

image

Hrvatska Kostajnica

Damir Krajač/Cropix

Petrinja se sprema

Manje količine oborina koje su u zadnja 24 sata pale na slivovima Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području, prognoza je Hrvatskih voda.

Sve oči sada su uprte u Petrinju, kojoj nakon razornog potresa prijeti i katastrofalna poplava. Svi su toga itekako svjesni. Podižu se brane, ojačavaju zečji nasipi, brane kuće i gospodarski objekti... Rekordno visok vodostaj Kupe koji je poplavio Karlovac proći će i ovuda, a najugroženija su naselja Farkašići i Nova Drenčina.

U Krnjici se nalazi još jedna važna linija obrane. Ojačavaju se privremeni nasipi, stavljaju se box barijere u dužini od 400 metara koje bi, nadaju se u Hrvatskim vodama, trebale zaustaviti prodor Kupe u Petrinju. Cijeli grad istovremeno je tih i užurban, svi samo gledaju u vodu koja, iz sata u sat, nezaustavljivo raste i nadaju se da su učinili sve što se može da grad spase od još jedne katastrofe, piše Jutarnji list.

25. travanj 2024 19:39