StoryEditorOCM

Joe Biden se sastao s čelnicima Finske i Švedske: ‘Vjerujem da će sve biti u redu po pitanju njihovog članstva‘

Piše Hina
19. svibnja 2022. - 17:23

Američki predsjednik Joe Biden susreo se s čelnicima Švedske i Finske u četvrtak nakon što su te dvije zemlje napustile svoju dugogodišnju neutralnost i podnijele zahtjev za učlanjenjem u NATO savez, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Nekoliko sati prije svoga prvog predsjedničkog puta u Aziju, Biden se susreo sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm u Bijeloj kući kako bi raspravio njihove zahtjeve za članstvom u NATO-u.

"Ovo je povijesni događaj, prijelomni trenutak europske sigurnosti. Dvije nacije s dugačkim tradicijama neutralnosti pridružit će se najmoćnijem obrambenom savezu na svijetu", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan.

Turska je izrazila sumnje glede ulaska Finske i Švedske u savez, tražeći od Švedske da zaustavi podršku kurdskim militantima za koje Turska smatra da su dio terorističke skupine kao i da obje zemlje ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj. 

Sullivan je u srijedu rekao novinarima da su američki dužnosnici uvjereni da mogu riješiti turske brige, a Biden je rekao novinarima "Mislim da će sve biti u redu", po pitanju te problematike.

Svih 30 zemalja članica NATO saveza mora odobriti ulazak novih članica. Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u videu objavljenom na Twitteru u četvrtak da je Turska rekla saveznicima da će odbiti švedsko i finsko članstvo.

20. veljača 2024 15:47