StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKlaonica u Bahmutu

Jevgenij Prigožin, prvi čovjek Wagnera objavio novu jezivu snimku iz Ukrajine: ‘Šaljemo ih u domovinu‘

Piše dv
4. ožujka 2023. - 15:09

Jevgenij Prigožin, prvi čovjek Wagnera, nastavlja sa zgražavanjem javnosti odvratnim snimkama koje objavljuje na svom Telegram kanalu. Prigožin je jučer objavio video s tri ukrajinska zarobljenika (od kojih su dvojica vjerojatno maloljetna), a danas je otišao korak dalje. Snimao se kraj lijesova.

- Ovo je još jedna pošiljka mrtvih Ukrajinaca. Hrabro su se borili i poginuli. Kamion će ih vratiti kući - rekao je Prigožin dok se u pozadini videa mogu čuti eksplozije.

Oleksandr Marčenko, zamjenik gradonačelnika Bahmuta, za program BBC Radio 4 govorio je o situaciji u gradu rekavši kako se na ulicama vode žestoke borbe, donosi Jutarnji list

- Ima i uličnih borbi, ali zahvaljujući ukrajinskim oružanim snagama, Rusi još uvijek nisu preuzeli kontrolu nad gradom. Njihov jedini cilj je ubijanje ljudi i genocid nad ukrajinskim narodom… Taktika koju Rusi koriste je taktika sasušene zemlje. Oni žele uništiti Bahmut, žele ‘ubiti‘ grad… I iskreno, ne mogu razumjeti zašto to rade - izjavio je Marčenko.

Dodao je i kako vjeruje da je u gradu ostalo između 4000 i 4500 ukrajinskih civila.

Istovremeno, na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda će se poduzeti važan prvi korak kako bi Rusija odgovarala za ratne zločine.

Na konferenciji će biti potpisan sporazum o uspostavi novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je u subotu ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Služi za osiguranje dokaza za buduće pravne postupke i bit će smješten na lokaciji Agencije Europske unije za kazneno-pravnu suradnju ili Eurojusta u Den Haagu.

Rusija i predsjednik Vladimir Putin moraju odgovarati za strašne zločine protiv Ukrajine, rekla je von der Leyen u video poruci.

Sve je više dokaza o izravnim napadima na civilno stanovništvo, kao i na opskrbu energijom i drugu infrastrukturu.

"Poznato je da su ruske snage počinile mučenje, zlostavljanje, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku. Čak ni djeca nisu pošteđena", rekla je von der Leyen.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinitelje privedemo pravdi, rekla je von der Leyen.

image

Ursula von der Leyen 

Frederick Florin/Afp

EU podupire ulogu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u tome.

Međutim, EU također vjeruje da mora postojati poseban sud za procesuiranje ruskog zločina agresije, dodala je.

S obzirom na to da Rusija ne priznaje nadležnost ICC-a, sud ne može poduzeti postupke za zločine koje je počinila ta zemlja, rekla je Europska komisija.

Stoga se sada raspravlja o uspostavi nekoliko drugih opcija. ICPA je prvi korak u ovom procesu za osiguranje dokaza za buduća suđenja, napisala je komisija.

02. svibanj 2024 23:09