StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProboj oko Soledara

Jesu li to Ukrajinci krenuli? Užarili se ruski kanali koji tvrde da je protuofenziva počela!

Piše Anita Belak-Krile/sd
11. svibnja 2023. - 22:43

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da će se na veliku protuofenzivu trebati pričekati još neko vrijeme dok stigne sva zapadna oprema - ruski vojni blogeri vrlo aktivno pišu kako su u četvrtak navečer ukrajinske snage započele sa žestokim probojem oko Bahmuta i Soledara, piše Slobodna Dalmacija.

Prema ruskim blogerima više skupina ukrajinskih vojnika uspjelo  se probiti uz pomoć dva do tri tenka po svakoj grupi, te se sada pokušavaju učvrstiti na novoosvojenim pozicijama.

Rob Lee, doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King‘s Collegea i bivši marinac, na Twitteru je prenio poruke s nekoliko ruskih Telegram kanala koji pišu da je ukrajinska protuofenziva započela uspješnim napredovanjem sjeverozapadno i jugozapadno od Bahmuta i Soledara. Upozoravaju na borbene pokrete u blizini Majorska, Kupjanska i Huljapolja.

"Protuofenziva je u punom zamahu. Oružane snage Ukrajine uspješno ulaze u bokove Bahmuta. Dalje će ući na područje Brjanske i Belgorodske regije - poručuje i zloglasni vođa Wagnera, Jevgenij Prigožin dok rusko Ministarstvo obrane to demantira. 

Ukrajinski mediji spekuliraju kako se radi o lokalnom protunapadu na ograničenom području, dok ruski ratni bloger Jevgenij Poddubni navodi kako su ukrajinske trupe "započele operaciju okruživanja" ruskih snaga u blizini Bahmuta te da su se uspjeli probiti kroz crte bojišnice u području Soledara.

Jedan od zapovjednika jedinice AZOV raspoređen u području Bahmuta rekao je da je Ukrajina u "aktivnoj ofenzivnoj fazi", nakon više mjeseci obrane grada.

"Trenutno se dinamični događaji odvijaju i na južnom i na sjevernom krilu Bahmuta, ali još nećemo govoriti o rezultatu. Neprijatelj je u šoku", napisao je Maksim Zhorin na Telegramu.

Aleksandar Kots, još jedan ratni bloger, objašnjava da su ukrajinski tenkovi primijećeni na cesti koja prolazi pokraj Harkiva te da se kreću prema ruskoj granici. Navodi kako se u nadirućoj koloni nalazi  zapadna vojna tehnika. Kots je sugerirao da bi manevar mogao biti usmjeren na rastezanje ruskih resursa koji su raspoređeni za zaustavljanje prijetnje u regiji Belgoroda. Poddubni je također izvijestio o ukrajinskoj vojnoj aktivnosti u blizini Harkiva.

image
Dimitar Dilkoff/Afp
29. travanj 2024 09:22