StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHRVATSKI EPIDEMIOLOZI OBJAŠNJAVAJU

Je li moguće da Omikrona ima u Hrvatskoj iako još nije detektiran?

Piše dv
28. studenog 2021. - 07:59
Split, 250820 COVID odjel na infektologiji bolnice Krizine. Medicinske sestre pokazuju postupak ponasanja od samog ulaza do izlaza sa odjela. Na fotografiji: Antonia Vukovic medicinska sestra pored respiratoraDuje Klaric/Cropix

Omikron u Hrvatskoj? Epidemiologinja HZJZ-a objasnila zašto je moguće da kola iako još nije detektiran

Prvi slučaj u Europi potvrđen je u Belgiji, a utvrđuje se je li novi soj stigao s putnicima koji su iz Južne Afrike u Nizozemsku sletjeli pozitivni na koronavirus

Pojava novog soja koronavirusa nazvanog Omikron digla je svijet na noge. Od Brazila do Australije otkazuju se letovi u afričke zemlje. Prvi slučaj u Europi potvrđen je u Belgiji, a utvrđuje se je li novi soj stigao s putnicima koji su iz Južne Afrike u Nizozemsku sletjeli pozitivni na koronavirus. Novi soj potvrđen je i u Njemačkoj i u Velikoj Britaniji.

I dok države ne daju avionima da lete, u Nizozemsku su iz Južne Afrike stigli putnici, od kojih je 61 zaražen koronom. Prevezeni su u karanetnu, strahuje se da je u pitanju novi soj.

Evo što kažu hrvatski epidemiolozi:

-Moguće je. Za sada još nije detektiran. Zato što treba još neko vrijeme da se dobije informacije o genetskoj strukturi virusa koji mi kontinuirano testiramo na temelju uzoraka koje nam pristižu u laboratorije”, rekla je  Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

Imunolog Zlatko Trobonjača kaže da je u samo 48 sati Svjetska zdravstvena organizacija novu varijantu klasificirala kao zabrinjavajuću

-On je posve drukčiji u odnosu na sve druge viruse, pa čak i na sad ova delta virus koji sad vodi epidemiju. Ono čega se trebamo brinuti u cijeloj ovoj priči u njegovom pandemijskom potencijalu pojedinog soja jeste njegovo prenosivost, težina bolesti i smrtnost koju izaziva i i mogućnost virusa da izbjegava imunosti - ističe Trobonjača. 

S druge strane da nema mjesta panici, ali ima oprezu smatra znanstvenik Ivan Đikić koji kaže da je agresivno zatvaranje granica nepotrebno.

-To jest jedna noćna mora svih znanstvenika da će se pojaviti varijanta koja ne da će biti puno brže širuća nego da će biti otporna na stvoreni imunitet, cijepljenje i prebolijevanje. I uistinu tu jest zabrinjavajuća komponenta i upravo radi toga je zdravstveni sustav širom svijeta reagirao vrlo brzo - kaže Đikič.

26. travanj 2024 05:17