StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSlovenski premijer

Janez Janša: Padne li Ukrajina, sljedeća je Moldavija, a onda vjerovatno Gruzija. Stvari bi se mogle zakuhati na Zapadnom Balkanu, a dođe li do ovoga, prijeti nam Treći svjetski rat

Piše PSD
28. veljače 2022. - 08:42
Prime Minister of Slovenia Janez Jansa arrives for a special meeting of European council called in emergency after the launch of Russian military operations in Ukraine, in Brussels, Thursday 24 February 2022, at the European Union headquarters in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/Belga via AFP)Nicolas Maeterlinck

Slovenski premijer Janez Janša upozorio je na 'domino efekt' ako Ukrajina padne, napominjući da je sudbina te zemlje ključna ne samo za Europu, već i za svijet u cjelini, donosi Slobodna Dalmacija.

On smatra da je sada vrijeme da se Europa odvikne od energetske ovisnosti od Rusije.

- Ako Ukrajina padne, sljedeća je Moldavija, a onda vjerovatno Gruzija. Stvari bi se mogle zakuhati na Zapadnom Balkanu – svugdje gdje periferija EU-a još nije u (Europskoj) uniji i u NATO-u. Onda će baltičke zemlje skoro sigurno biti sljedeće, a onda smo na rubu ozbiljnog sukoba koji bi mogao izazvati Treći svjetski rat - rekao je Janša u nedjelju u intervjuu za Siol, Nova24 i Planet TV.

- Brani li se Ukrajina ili ne, važno je za Sloveniju, Europu i cijeli svijet. Ako Ukrajina ustraje, možemo računati da neće biti eskalacije već pregovora - rekao je Janša.

Janša je kazao i da još od „afganistanskog debakla“ Peking i Moskva koordiniraju neke poteze.

On je uvjeren da Putin ne bi napao Ukrajinu bez neke vrste prešutne podrške Pekinga, koji se suzdržao od osude ruske agresije u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Mislim da je ovo prvi put otkako je članica Vijeća sigurnosti da je stala na stranu Rusije, osuđujući sankcije protiv Rusije, a ne invaziju. To nije neutralna politika - rekao je Janša.

Što se tiče utjecaja sankcija, Janša je rekao da je ovisnost Slovenije i Europe od ruske energije strateški problem, ali i primjetio da je Putin napadom na Ukrajinu konačno potaknuo Europu da se oslobodi svoje energetske ovisnosti od Rusije.

Napad na Ukrajinu je ogromna Putinova greška, istaknuo je Janša i dodao da će Slovenija i Europa nekoliko godina imati problema s prelaskom s ruske energije, ali da će Rusija izgubiti ogromno tržište.

05. svibanj 2024 19:35