StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUVREDE U SABORNICI

Izbor Turudića posvađao saborske zastupnike: Tko je kome dao pare, tko je izgubio razum i što je najgora stvar koja se dogodila Hrvatskoj?

Piše Hina
7. veljače 2024. - 12:24
U Saboru su pale teške riječi prilikom izglasavanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnikaDamjan Tadic/Cropix

U niske međusobne uvrede oporbe i HDZ prometnula se u srijedu još jedna saborska rasprava o imenovanju Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, oporba je opetovala da za njega neće dignuti ruku, a HDZ je prozvala da će ga danas imenovati jer je "slomila" većinu.

- Danas ćete ga izabrati, jer ste slomili većinu, a i sami sebe, neki su vaši zastupnici po hodnicima pričali da neće podržati Turudića, no i njima ste zavrnuli ruke, prozvao je Peđa Grbin (SDP) HDZ uoči saborskog glasovanja o Turudiću, piše Hina.

Vladajuće je optužio da su odlučili "skršiti" ostatke demokracije, te im poručio da im to neće proći, a da su se odlučili za Turudića kako bi osigurali da „sav“ njihov kriminal ne izađe na svjetlo dana.

Grbinove su riječi isprovocirale HDZ-ove zastupnike, pa ga je Josip Đakić upitao kako ga nije sram govoriti da je netko kriminalac, s obzirom da on nije vratio sedam tisuća eura koje je bespravno uzeo.

Đakić: Vi ste prvi na redu!

„Vi ste prvi na redu kad se promijeni glavni državni odvjetnik“, poručio je Gribinu, pa izazvao Katarinu Peović (RF) i Mirelu Ahmetović (SDP).

Peović je ustvrdila kako je Đakiću dobro poznato da je Turudić legalizirao srpsku imovinu u Virovitici, "kako je to kriminalni milje s kojim se Turudić druži", gdje Đakić i sinovi prijete, imaju presude o nasilju u Virovitici. To su njegovi prijatelji, dodala je.

„Nije čudo da prijetite otvoreno, u vašoj blizini, najbližoj dilaju, prijete, mlate, a još nisu u zatvoru“, dodala je Ahmetović.

„Kada se javlja moralna vertikala Peović, onda bi trebala reći kako je muža premlatila, to je kazneno djelo, a moji su sinovi za sve kažnjeni“, odgovorio je HDZ-ov zastupnik.

Peović uzvraća da su Đakićevi presuđeni nasilnici, uključujući samog Đakića, a da ona to nije, niti će ikada biti.

U raspravi, koja je u formi zahtjeva za stankom, potrajala sat i pol, oporba je ponovila svoje zamjerke na Turudićev račun, prozivajući ga da je lagao, da se družio s osobama koje su bile pod mjerama i kasnije pod optužbama, a da je HDZ na sve to zatvorio oči. 

To što HDZ provodi je zločin, Hrvatska je pretvorena u kaljužu, Turudića postavlja kriminalna organizacija, nabrajala je Dalija Orešković (Centar).

Glasovanje o Turudiću je konačna linija podjele u hrvatskom društvu koju je stvorio HDZ, izjavila je, zamjerivši HDZ-ovim partnerima što su pristali podržati Turudića.

HDZ-ovi zastupnici spočitavaju joj da je u nastupima vodi isključivo mržnja spram HDZ-a, da „gubi razum“ kad se spomenu HDZ i Plenković.

Jelkovac Orešković: Primali ste novac od osumnjičenika Kovačevića

Predstavljate se kao moralna vertikala, a od osumnjičenika Dragana Kovačevića primali ste novac i nije vam bilo neugodno, prozvala ju je Marija Jelkovac.

Orešković je prvak niskosti i mržnje u ovom sazivu, kad bi na sebe primijenila kriterije kao na Turdića, sama bi sebe eliminirala na duže vrijeme iz politike, dodao je Josip Borić.

Ivana Kekin (Možemo) u tim je nastupima iščitala mizoginiju.

Kada grupno iznosite da je zastupnica iracionalna, luda, puna mržnje, to je mizogino, ocijenila je.

Riječi u svom nastupu nije birao ni Krešo Beljak (HSS) koji je, uz ostalo, izjavio da je HDZ "najgora stvar" koja se dogodila Hrvatskoj kroz povijest, da se premijer Plenković "potvrdio kao treći veliki mafijaški bos HDZ-a nakon Tuđmana i Sanadera", da ga nakon izbora ček puno veća kazna nego je bila Sanaderu.

HDZ je kao pravomoćno presuđena kriminalna banda, organizacija koju treba ne samo zabraniti, nego onemogućiti da u slijedećih puno godina uopće nastupa na izborima, izjavio je, uz ostalo.

Emil Daus (Klub IDS) istaknuo je da se forsiranjem Turudića dodatno unosi nestabilnosti, nesigurost i gubitak još ono malo povjerenja koje građani imaju u pravosuđe.

Božo Petrov (Klub Mosta) poručio je da osoba koja se druži s kriminalcima i osumnjičenicima ne može biti glavni državni odvjetnik. „Ne smo da je reduciranog sadržaja već i reduciranog kredibiliteta za ovu funkciju”, kazao je i dodao kao nije samo sposobnost uvjet za tu dužnost nego i integritet.

Sandra Benčić (Klub Možemo!) kazala je da sve Turdićeve postaju Plenkovićeve laži i postati će laži svih koji će dići ruku za njega. „Muljao je, lagao i pokušavao prikriti svoj odnos sa pripadnicima kriminalnog miljea”, rekla je. Morate se pitati je li Ivan Turudić neucjenjiv, dodala je.

Marko Pavić (HDZ) uzvratio joj je kako Možemo! „zvan fijasko” nije uspio ni svoje članove izvući na prosvjed protiv Turudića na Trg Sv. Marka.

Ne skupljate smeće u Zagrebu, ne spuštate porez građanima, tako mislite voditi državu, poručila im je Marija Jelkovac (HDZ) a Majda Burić (HDZ) uputila da otiđu na Jakuševec i prosvjeduju protiv samih sebe.

Damir Bakić (Možemo!) rekao je HDZ-ovcima da nemaju stida.

Mlinarića zanima što je Pupovac istrgovao u zamjenu za podršku Turudiću.

Stipu Milinarića (Klub DP-a) zanima što je Milorad Pupovac (SDSS) istrgovao u zamjenu za podršku Turudiću. Poručio je da će u drugom mandatu dati podršku Turudiću kad za korupciju osudi Plenkovića.

Nakon svega se pokazuje da je ili HDZ ili Hrvatska jedini izbor, nastavi li HDZ ovako Hrvatska nema nikakve šanse, rekla je Marijana Puljak (Centar) ".

Natalija Martinčević (Klub Fokusa i Reformista) sve je nazvala velikim Plenkovićevim projektom "zaustavimo press, DORH i Uskok".   

Marijan Pavliček (Klub Hrvatski suverenisti) tvrdi da se izborom Turudića želi zaštiti "veliki AP" a koji se spominje u porukama objavljenim u javnosti.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) govoreći o trodiobi vlasti kazao je da su se očito u cijeli proces upetljali ljudi kojima nije cilj ni pravda ni pravičnost i da je dio institucija  koje bi trebale biti neovisne pokušao utjecati na političke procese.

Želite da Vas zaštitari iznesu van, upitao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković Karolinu Vidović Krišto (OIB) koja je nastavila s kritikama izbora Turudića nakon što je dobila i treću opomenu i zabranu govora.

"Mislite da će vas Turudić spasiti?! Neće vas nitko spasiti!", poručila je Vidović Krišto, piše Hina.

28. travanj 2024 12:24