StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON ŠEST GODINA

Identičnim blizankama fakultet morao platiti odštetu od 1,5 milijuna dolara nakon što ih je optužio za varanje na ispitu

Piše dv
5. prosinca 2022. - 08:00

Par identičnih blizanaca dobio je 1,5 milijuna dolara odštete od koledža u Južnoj Karolini nakon što ih je pogrešno optužio za varanje na ispitu, jer je sud presudio da su njihovi odgovori identični jer su im umovi povezani, donosi Slobodna Dalmacija.

Kayla i Kellie Bingham (30) prvotno su bile upisane na Medicinsko sveučilište Južne Karoline (MUSC) 2016. godine kako bi ispunile svoje snove o tome da jednog dana postanu liječnici.

Sada, šest godina kasnije, nakon što su tužile fakultet za klevetu, porota je presudila u njihovu korist te su dvije sestre dobile naknadu jer im je ugled bio narušen.

Sve je počelo kada su obje sestre, koji su imali 24 godine kada je skandal prvi put otkriven, bile zadužene da sjednu za isti stol tijekom ispita.

Kayla je rekla novinarima da je bilo nemoguće da ona i Kayla vide računalne zaslone jedna drugoj unatoč činjenici da između njih nije bila velika udaljenost.

image

Kayli i Kellie Bingham

Facebook

To također nije bio prvi put da su se kćeri republikanskog državnog predstavnika Južne Karoline Kennyja Binghama testirali zajedno i da su postigle sličan rezultat.

Blizanke su dobile iste SAT rezultate unatoč testiranju u različitim danima i lokacijama. Testirane su i u srednjoj školi gdje su obje imale slične odgovore na pitanja u prvom razredu.

Profesor, koji je predavao sestrama u školi prije upisa na medicinski fakultet, primijetio je ove zapanjujuće sličnosti i pisao o njima u pismu u kojem je branio blizance. Rekao je da su obje predale potpuno iste odgovore - ispravne ili pogrešne - na ispitu koji je nadgledao 2012. godine, unatoč tome što su ih natjerali da sjede na suprotnim krajevima učionice.

Profesorica Nancy Segal, psihologinja i genetičarka ponašanja, specijalizirana za proučavanje blizanaca na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Fullertonu, također je stala u obranu Kayle i Kellie, pa čak i svjedočila na sudu za njih.

Tvrdila je da bi bila zapanjena da dvije sestre nisu došle do istog zaključka koji ih je dosljedno slijedio kroz vrijeme koje su obje provele u školi: odgovarajući slično na ispitu.

Također je rekla da su prijave za varanje podnesene protiv blizanaca ‘česte‘ u visokom obrazovanju.

‘Oni su genetski predisponirani da se ponašaju na isti način‘, rekao je prof. Segal. ‘Odgojene su isto i prirodni su partneri u istom okruženju.‘

Sve to, međutim, MUSC-ov fakultet nije uzeo u obzir kada je u početku pozvao Kaylu i Kellie dva tjedna nakon polaganja ispita kako bi ih obavijestio da ih je fakultet službeno optužio za varanje.

‘Moj um se utrkivao‘, rekla je Kayla novinarima, prisjećajući se kako se osjećala kada se prvi put obratila počasnom odboru medicinskog fakulteta.

- Jecala sam i bila u nevjerici da nam se ovo događa. Ne postoji način da obradite svoje emocije kada vas optuže za nešto što niste učinili, dodala je.

Kellie je mislila da će MUSC ukloniti svoje optužbe za varanje nakon što je obavijestila školski odbor o sličnim obrascima testiranja nje i njezine sestre u prošlosti.

To nije bio slučaj. Nadalje, one su saznale su da je profesor ‘podigao uzbunu nakon što je na daljinu pratio rezultate cijelog razreda‘, izvijestio je Insider, što ga je navelo na pomisao da su obje sestre surađivale.

image

Kayli i Kellie Bingham

Facebook

Profesor na ispitu je tada zamoljen da pažljivo promatra blizanke i primijetio je da obje neprestano klimaju glavom kao da šalju signale jedni drugima. Također je vidio jednu od njih kako ‘okreće‘ list papira na stolu ‘kako bi ga druga mogla vidjeti‘.

Unatoč čvrstoj obrani, blizanke nisu uspjele dokazati svoju nevinost i apelirale su na dekana koledža Raymonda DuBoisa, koji ih je tjedan dana kasnije oslobodio bilo kakvih prijestupa.

Ipak, kredibilitet i ugled dviju sestara već su do tada bili narušeni. Postali su nepopularne u kampusu i njihovi vršnjaci su ih proglasili ‘akademski nepoštenima‘.

Njihova imena također su se pojavila u lokalnim i državnim medijima, što ih je potaknulo da se izoliraju od prijatelja i da budu ‘nepoželjne‘ na dva vjenčanja, izvijestio je Insider.

Do rujna 2016. godine Kellie i Kayla napustile su MUSC "na preporuku dekana, zbog toga koliko je postao neprijateljski" prije nego što su 2017. podnijele tužbu protiv fakulteta.

Kayla se prisjetila trenutka kada je porota pročitala svoju odluku kao ‘najveći trenutak u našim životima‘.

Otkako su odustale od medicinskog fakulteta, obje su sestre prešle na Pravni fakultet i postigle sličan rezultat na LSAT-u prije nego što su na kraju diplomirale 2021. godine.

Sada su suradnice u istoj odvjetničkoj tvrtki, gdje preuzimaju slučajeve klevete slične onima koje su prvi put doživjele prije šest godina.

05. svibanj 2024 19:07