StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOSTA JOJ JE

Iako se bavi deficitarnim poslom, zavarivačici Nini plaća je toliko niska da mora u Njemačku: Pakujem kofere i odlazim

Piše dv
29. studenog 2022. - 15:28

Nina je jedna od desetak zavarivačica u svojoj državi. Svoju opasnu i tešku profesiju ova je 46-godišnjakinja ‘naslijedila‘ od svog djeda i oca, a u patrijarhalnom se radnom okruženju uspjela izboriti za jednaka prava i plaću koje imaju njezine muške kolege. Iako u Srbiji nedostaje zavarivača, njihova se satnica ovisno o znanju zanata kreće od otprilike četiri do 10 eura, piše Nova, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Nina je odlučila da joj je dosta rada za minimalac i svoj je novi posao odlučila potražiti u Njemačkoj, gdje ju ‘čekaju‘ veća dnevnica i plaća, i to - na bijelo.

- 90 posto zavarivača u Srbiji su prijavljeni na minimalac, a to je jedno od najtežih i najrizičnijih zanimanja. Beneficije su za ovaj posao zakonski dozvoljene, ali nijedan privatnik vam neće platiti ono što ne mora. Nitko ne želi za četiri eura raditi toliko težak posao, ipak je on rizičan i štetan za zdravlje. Više puta sam rekla, ako ću raditi za taj novac, idem raditi u neku trgovinu, tamo ću barem biti u zatvorenom i na sigurnom, rekla je Nina. 

U Njemačkoj je satnica od 12 do 25 eura, a Nina će raditi za srpsku firmu stacioniranu u blizini Frankfurta, i to ‘uredno‘ prijavljena. Tamo će raditi devet mjeseci, a tri mjeseca će biti slobodna, piše Nova.

- Odbijala sam ranije neke ponude koje su bile na crno. Ne želim se brinuti, želim da je sve legalno i da mogu spavati mirno. To podrazumijeva nešto manju satnicu, ali nema veze. Odlazim raditi za srpsku firmu. Tamo ću imati naše zdravstveno osiguranje. Ako na gradilište dođe kontrola ja ću im pokazati papire i oni će reći: "Hvala, doviđenja", rekla je i nastavila: - Naslušala sam se svakakvih priča od kolega, skrivali su se i bježali. Nije lako naći sasvim legalan posao.

Iako je svjesna da život u Njemačkoj nije lagan, Nini cilj nije obogatiti se, već uštedjeti i sebi osigurati mirnu starost u Srbiji, ono što je nemoguće s minimalnom srpskom penzijom: - Planiram sebi osigurati neku bolju budućnost u Srbiji. Generacije mojih kolega će svoj radni staž završiti s malim penzijama. Ja se želim pripremiti za takvu penziju, tvrdi.

01. svibanj 2024 21:52