StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Nismo mi...‘

I četvrti napadač na kosovsku policiju pronađen mrtav; Vučić i ruski veleposlanik jednoglasni o uzrocima incidenta

Piše dv
25. rujna 2023. - 15:13

Danas je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio kosovskog premijera Albina Kurtija za "organiziranje etničkog čišćenja na Kosovu". Optužbe su uslijedile nakon što su kosovski Srbi izveli oružani napad na sjeveru Kosova u kojem su poginule četiri osobe.

Vučić je o svojim tvrdnjama razgovarao s ruskim veleposlanikom u Srbiji, Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Iako detalji razgovora nisu objavljeni, iz Vučićeve objave na Instagramu da se iščitati koga su naznačili kao odgovornog za najnoviji incident na Kosovu. 

"Obavijestio sam Bocan-Harčenka o činjenici da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizira Albin Kurti uz podršku dijela međunarodne zajednice", napisao je, među ostalim, Vučić.

U Banjskoj je pronađen još jedan mrtvi napadač, nakon napada na kosovsku policiju. Prema navodima policije, on nosi uniformu srpskih napadača.

Tijekom policijske kontrole terena gdje se dogodio oružani incident, pronađeno je i mrtvo tijelo napadača, ali i automobil kojega policija pretražuje. Broj ubijenih napadača dostigao je četiri. Kosovska policija je prethodno objavila da su terorističke grupe imale veliku količinu oružja.

"Prema prvim informacijama, radi se o pronalasku desetaka, stotina komada oružja različitih vrsta i kalibara, uniformi i logističke opreme, uključujući teško kalibarsko vojno naoružanje poput granata, minobacača, mitraljeza, kalašnjikova itd. itd", priopćila je policija.

Nakon terorističkog čina, tridesetak naoružanih ljudi sakrilo se u samostan u Banjskoj. Kosovska policija pozvala je napadače da se predaju, no oni su nastavili s napadima na policiju.

Policija je u nedjelju objavila da su trojica napadača ubijena, a uspjeli su uhititi dvojicu napadača i još četiri osobe za koje se sumnja da su sudjelovali u činu koji je na Kosovu okarakteriziran kao teroristički napad.

06. svibanj 2024 05:23