StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet(DOBRO)SUSJEDSKI ODNOSI

"Hrvatska je do sada podržavala Crnu Goru", poručio je Milanović Milatoviću, evo što je crnogorski predsjednik objavio nakon njihovog razgovora

Piše S. R.
29. lipnja 2024. - 16:20

Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirbe, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije, reakcija je Ministarstva vanjskih i europskih poslova na usvajanje Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen u crnogorskom parlamentu.

Iz Ministarstva su priopćili da je rezolucija o Jasenovcu donesena "kako bi se obezvrijedila i relativizirala UN-ova rezolucija o genocidu u Srebrenici, koji je utvrđen nizom presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i u presudi Međunarodnog suda od 26. veljače 2007.“. Potez Crne Gore ne može se, kako navode, smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim niti u skladu s deklariranim ciljem članstva u Europskoj uniji.

"Hrvatska očekuje da će Crna Gora prioritetno pristupiti rješavanju pitanja utvrđivanja odgovornosti za zločine koje su državljani Crne Gore izvršili tijekom agresije na Republiku Hrvatsku devedesetih godina. To osobito uključuje i one počinjene prilikom napada na Dubrovnik, koji je započeo 1. listopada 1991. i opsade grada koja je trajala do svibnja 1992., kao i zločine počinjene nad hrvatskim državljanima u Crnoj Gori, uključujući u logoru Morinj, u kojem je bilo zatočeno više od 350 hrvatskih državljana od rujna 1991. do kolovoza 1992., te pitanje pravednih naknada za sve bivše logoraše", priopćili su iz MVEP.

Ovim je povodom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao danas telefonski s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem. Milanović je crnogorskom predsjedniku iznio svoj stav kako je "spomenuta rezolucija štetan dnevnopolitički akt koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država te kako je potrebno nastaviti graditi dobrosusjedske odnose dviju država kako bi se izbjegle neželjene posljedice donošenja spomenute rezolucije".

"Hrvatska je do sada podržavala Crnu Goru u pristupnim pregovorima uvjerena kako ta država istinski želi osigurati svoje mjesto u Europskoj uniji. Predsjednik Milanović smatra kako europska Crna Gora mora pronaći snage voditi državnu politiku u svom interesu", priopćili su iz Ureda predsjednika RH-a nakon tog razgovora.

S druge strane, crnogorski predsjednik Jakov Milatović na društvenim mrežama se javio izjavom: "Složili smo se da je naša obostrana dužnost da se s pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu; a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, koji nitko ne poriče i čije se godišnjice već desetljećima službeno obilježavaju. Na vanjskopolitičkom planu, prioritet Crne Gore su dobrosusjedski odnosi i EU integracije. Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa".

29. lipanj 2024 16:21