StoryEditorOCM

Hripavac se iz Splita proširio na djecu i u našoj županiji, stručnjakinja otkriva glavni uzrok problema

Piše dv
28. rujna 2023. - 08:45

Četrdeset slučajeva hripavca, zarazne bakterijske bolesti koja kod male djece izaziva upalu pluća i druge teže komplikacije, zabilježeno je proteklih dana u Splitu.

Devet je novorođenčadi zbog toga hospitalizirano, a među oboljelima je i dvadesetero djece mlađe od šest godina, petero školske djece te nekolicina roditelja, piše Novi list.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) poručuju kako nije riječ o iznimnom događaju, jer se svake godine u Hrvatskoj zabilježi i do 100 slučajeva hripavca, ali se ipak radi o grupiranju zaraze u nekoliko obitelji, i to upravo u južnoj Dalmaciji, gdje je cijepljenost djece protiv ove bolesti relativno niska.

– U Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo najniže cijepne obuhvate, povećani broj oboljelih vjerojatno je posljedica toga.

Uglavnom su to djeca, imamo obiteljska grupiranja, i zapravo treba povećati cijepne obuhvate jer se radi o vrlo zaraznoj bolesti - ističe Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.

U ostalim dijelovima Hrvatske nema grupiranja hripavca, osim splitskog, no to ne znači da ga neće biti. Hripavac nije sezonska, nego cjelogodišnja bolest koja se može javiti u svako doba godine. Zato bi cjepni obuhvat trebao biti iznad 90 posto, ali je u spomenutim županijama on ispod 80 posto, navodi Novi list.

27. travanj 2024 17:58