StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrojevi s neba

Hoće li tajni ukrajinski laboratorij presuditi rat? Na nepoznatoj lokaciji golobradi studenti i inženjeri danonoćno izrađuju dronove za svoju vojsku, rezultati su fascinantni

Piše Davor Krile/SD
15. prosinca 2022. - 13:11

Negdje u Ukrajini na tajnoj lokaciji golobradi studenti strojarstva, elektrotehnike i računarstva, neki još uvijek u tinejdžerskim godinama, danonoćno rade na izgradnji bespilotnih letjelica za potrebe vojske. Radni stolovi su im puni polovnih i doniranih komponenti pomoću kojih modificiraju komercijalne dronove kako bi ih pretvorili u oružje, prenosi Slobodna.

Ratna kreativnost, inovativnost i domišljatost Ukrajinaca već su ilustrirane brojnim uspjesima, a male studentske manufakture opreme o kojima svjedoči britanski Telegraph samo dodatno potvrđuju golemu vitalnost ove nacije u otporu višestruko jačem agresoru. Proizvodna linija ratnih dronova već je na frontu izbacila preko 2500 bespilotnih letjelica, tvrdi njezin osnivač Maksim Šeremet.

image

Ljudi na mjestu eksplozije ruskog drona samoubojice kod Kijeva

Anatolii Siryk/Nurphoto Via Afp

"Naši mozgovi su naše puške. Većina inženjera u mom laboratoriju su studenti i nemaju ni 18 godina. Bore se u pozadini i koristeći svoj mozak, no bore se itekako odlučno i strasno. Stvaranje dronova iz ničega vrlo je važan posao u sve dominantnijem ratu bespilotnim letjelicama“ – govori Šeremet.

Devet ratnih mjeseci urodilo je cijelim nizom korisnih inovacija na ukrajinskoj strani. Akademci, tehničari, poduzetnici i hobisti; svi su udružili snage i znanje s vojskom kako bi pokušali nadoknaditi golemu startnu prednost Moskve. Oni mijenjaju primarne namjene i modificiraju potrošačku tehnologiju za ratne ciljeve, ali i kreiraju vlastite izume, iz ničega i od nule. Više su nalik agilnoj start-up kulturi mirnodopskih tehničara nego programima industrijskog naoružanja kojima se koriste konvencionalne vojske na Zapadu.

image

Ukrajinci izlažu dronove kojima Rusi gađaju civilnu infrastrukturu

Sergei Supinsky/Afp

Dronelab Maksima Šeremeta prima narudžbe od zapovjednika s prve crte bojišnica za izradu izviđačkih ili bombarderskih bespilotnih letjelica. Nazovu ga i kažu: ‘Trebaju nam takvi i takvi dronovi koji mogu letjeti toliko dugo i toliko daleko‘. Potom njegovi mladi inženjeri na male komercijalne dronove i kvadrikoptere ugrađuju nosače za bombe i mehanizme za njihovo ispuštanje. Drugi ugrađuju teleobjektive i termalne kamere na drugu liniju bespilotnih letjelica za nadzor: to jedinicama na prvoj crti omogućuje da iz sigurnog prate pokrete ruskih trupa i uočavaju mete u njihovim redovima čak i noću. Neke dronove su prilagodili za terete teške čak i do 8 kilograma.

Drone laboratorij okuplja oko 100 studenata i inženjera, a čak 60 ih može ispuniti vojne zahtjeve u bilo kojem trenutku, rukujući lemilicama, 3D printerima, kablovima, procesorima… Najmanje letjelice pokreću baterije koje su ‘spasili‘ iz e-cigareta. Plodove svog rada i njihove ratne uspjehe ponekad gledaju na video isječcima s bojišta, što im pričinja naročito zadovoljstvo. Ukrajinski inženjeri su u stalnoj utrci sa svojim ruskim protivnicima koji masovno koriste elektroničko ratovanje za ometanje, blokiranje ili skretanje protivničkih dronova.

image

Izviđački dron u okolici Harkiva

Vyacheslav Madiyevskyy/Nurphoto Via Afp

U dosadašnjem ukrajinskom ‘ratu dronova‘ najviše uspjeha bilježi flota eksplozivnih mornaričkih bespilotnih čamaca poslanih da napadnu ruske brodove u Sevastopolju na Krimu. Napravili su ih također domišljati majstori improvizacije, ugradivši im modificirane motore s vodenih skutera. Njihov juriš krajem listopada na rusku Crnomorsku flotu jedan je zapadni vojni stručnjak opisao kao pogled u budućnost pomorskog ratovanja.

Jevhen, ukrajinski operater dronova iz volonterske grupe Aerial Reconnaissance, bio je entuzijast daljinskog upravljanja godinama prije nego je prvi put pozvan da svoje vještine u korištenju joysticka ustupi domovini. Stigavši te 2015. u regiju Donjecka s loše opremljenim ukrajinskim snagama brzo je uvidio sav potencijal dronova uz pomoć kojih se vidjelo puno dalje nego s bilo koje izvidnice. Brze povratne informacije s prve crte bile su jedan od ključeva tadašnjeg ukrajinskog uspjeha. S funkcije ‘oka na nebu‘, dronove se s vremenom proširilo i na bacanje bombi.

image

Demonstracija rukovanja ratnim dronom kućne izrade

Vyacheslav Madiyevskyy/Nurphoto Via Afp

Vojni zapovjednici i dobrovoljci danas brzo razmjenjuju korisne borbene informacije s tvorcima ratnih dronova: kako o njihovim dobrim stranama, tako i o potrebnim poboljšanjima nekih performansi. Modernizacija u hodu je stalan proces, jer Rusija je dosta moćna u elektroničkoj tehnologiji za obaranje bespilotnih letjelica. No, puno su manje motivirani i sporo se prilagođavaju potrebama trenutka, za razliku od Ukrajine.

Moskva je u nastojanju da zadominira ukrajinskim nebom svojedobno krajnje nemaštovito krenula u kupnju velikih iranskih dronova-kamikaza. Ukrajinski ratni entuzijasti za razliku od njih smatraju da budućnost ratovanja dronovima ide prema manjim i jeftinijim bespilotnim letjelicama, a njihova iskustva potvrđuju i zapadni analitičari.

image

Ukrajinska protuzračna obrana lovi ruske dronove kamikaze

Str/Nurphoto Via Afp

‘Ako imate 10 jako skupih i dobrih dronova, a protivnik ima 1000 malih, jeftinih i lošije kvalitete, pobijediti će najvjerojatnije onaj koji ih ima više" – objašnjava iskusni ukrajinski operater bespilotnim letjelicama Jevhen.

‘Jeftinija, manja i komercijalno dostupna tehnologija koja se može koristiti kao oružje u rukama manje bogatih nacija biti će glavni trend u ratovima 21. stoljeća‘, zaključuje i Mike Martin s ratnih studija na King‘s Collegeu u Londonu. Američke snage u Siriji, ističe, redovito su napadane malenim samoubilačkim dronovima, a Ukrajinci su kvadkoptere s Amazona pretvorili u eskadrile priručnih mini-bombardera sposobnih itekako učinkovito gađati rusku vojsku. Ovo će više od bilo čega drugoga promijeniti to kako i protiv koga ćemo se boriti u nadolazećim ratovima, upozorio je nedavno britanski vojni stručnjak.

05. svibanj 2024 11:21