StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSve su brutalniji

Hoće li iranski dronovi preokrenuti tijek rata? Moskva ih šalje na civile i štedi skupe krstareće rakete, vojni analitičari predviđaju: ‘Ukrajincima će trebati mjeseci...‘

Piše Anita Belak Krile/sd
18. listopada 2022. - 16:14

Sve brutalnija ruska uporaba iranskih bespilotnih letjelica Shahed-136 ili Geranium 2, kako su ga prekrstili Rusi, svakodnevno sije smrt nad nedužnim ukrajinskim civilima ali i  istovremeno odražava slabost Putinove vojske. Šaljući dronove samoubojice Moskva štedi novac jer ne troše skupe krstareće rakete koje stoje od 1,5 milijuna do 2 milijuna dolara, a kojih ni nemaju dovoljno, piše Slobodna Dalmacija.

Mark Hertling, umirovljeni general američke vojske i vojni analitičar ocijenio je, kako to što Moskva kontinuirano koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje samo svjedoči kako joj nedostaje i opreme i stručnih kadrova. U okupirane dijelove Ukrajine su s iranskim dronovima poslani i njihovi instruktori. Pedesetak stručnjaka Korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeno je na južnom i istočnom ukrajinskom frontu gdje obučavaju ruske vojnike, a zapadni obavještajci tvrde da upravo iranski instruktori izravno kontroliraju lansiranje dronova na civilne ciljeve u Ukrajini. Drug tip bespilotne letjelice, Mohajer-6, odnosno Muhadžir, puno je kompleksniji od Shahed-136. Nije kamikaza, i po dimenzijama i funkciji sličan je turskom dronu Bayraktar TB-2. Kao što znamo, turski Bayraktar simbol je uspjeha ukrajinskog otpora ruskoj invaziji početkom rata, opjevan je u brojnim pjesmama koje su postale hit među Ukrajincima.  

„Putinova vojska trenutno je šuplja, kako u opremi, tako kadrovski još i više. Toliko su šuplji da moraju ići u Iran po bespilotne letjelice, a sada i po projektile kako bi zamijenili vlastiti sustav koji je potpuno iscrpljen – ocijenio je general Hertling. Podsjetio je kako je dron Shahed-136 prilično jeftin i košta oko 20 tisuća dolara. Težak je oko 200 kilograma, nema kameru nego se orijentira pomoću GPS-a ili satelitske navigacije. Za radare je teško vidljiv, što otežava posao klasičnim protuzračnim sustavima. Hertling smatra kako je najbolja obrana od Šehida elektroničko ometanje, ručni protuzračni sustavi kao što su Stingeri s kojima su Ukrajinci dobro opremljeni, te masovna vatra iz lakog oružja i lasersko oružje.

Makar ukrajinsko gađanje ovih dronova malokalibarskim pješačkim oružjem izgleda prilično bizarno, ono može biti djelotvorno zahvaljujući njihovu niskom letu. Šehidi-136 imaju krila u obliku delte, stabilizirajuća kormila, motor s propelerom u stražnjem dijelu i bojevu glavu na vrhu. Rusi ih zovu i balalajka, po glazbenom instrumentu u obliku delte na koji podsjećaju. Letjelica je relativno mala i lako prenosiva, i može se lansirati s bilo kakvog vozila, vojnog ili civilnog. Prvi su se puta pojavili u ukrajinskom ratu u rujnu pokaraj Harkiva.  

Justin Bronk, stručnjak za zračne snage u think tanku Royal United Services Institute (RUSI), za britanski Guardian je komentirao kako je ove dronove teško dosljedno presretati, ali budući je njihova brzina mala u odnosu na krstareće projektile, ipak mogu postati lake mete protuzračnoj obrani.

"Oni omogućuju Rusiji da izazove više civilnih i vojnih žrtava u Ukrajini, ali ne mogu preokrenuti tijek rata", uvjeren je Bronk.

Britanski The Times nabraja četiri prednosti iranskih kamikaza: mali su, jedva vidljivi na radaru, mogu se ispaliti s velike udaljenosti, lete nisko i stoga ih je teže otkriti, i svojom eksplozivnom bojevom glavom od 50-tak kilograma imaju značajan udarac. Međutim, isto tako, valja imati na umu da oni nisu sofisticirano oružje. Nemaju precizno navođene sustave nego samo komercijalnu satelitsku navigaciju.

„Shahed-136 ima sposobnost lebdjeti iznad mete, ali može pogoditi samo nepokretne objekte. Pod uvjetom da Ukrajina ima odgovarajuće mogućnosti detekcije, dronovi se mogu oboriti osnovnim protuzračnim sustavima. Ukrajinska vojska već je postigla niz uspješnih pogodaka sa svojim sovjetskim radarski vođenim protuzračnim sustavom ZSU-23-4 Shilka, koji ima četiri automatska topa od 23 mm, piše The Times.

Međutim, novi izazov dolazi od onoga što se obično naziva napadima roja bespilotnih letjelica, gdje se meta gađa desecima niskih kamikaza. Oni koji prođu kroz protuzračnu obranu mogu isporučiti eksploziv i tako stvaraju teror i razaranje.

Jean-Christope Noel, znanstvenik s Francuskog instituta za međunarodne odnose podsjeća kako su ti dronovi novo oružje na bojištu. "Ukrajinci će analizirati i secirati te dronove kad ih sruše ili zaplijene i razviti protudronski sustav, ali za to će trebati mjeseci", rekao je. Za sada se ukrajinske snage mogu koristiti lakim prijenosnim protuzračnim sustavima za napade na dronove danju, odnosno verzijom opremljenom radarom za noćne operacije. Nadalje, mogu se pokušati koristiti složenim tehnikama ometanja da skrenu Šehide s putanje, jer ti dronovi nemaju ‘backup‘ sustav da dosegnu svoju metu bez satelitskog navođenja.  

"Oni nisu nikakva prijetnja vojnicima na tlu i prema tome ne mogu promijeniti tijek bitke, ocijenio je Pierre Grasser, znanstvenik koji radi za pariško sveučilište Sorbonne za France 24. I on smatra kako je korištenjem iranskih dronova Moskva zapravo priznala neuspjeh i pokazala da ruska industrija nije u stanju držati korak.

02. svibanj 2024 10:02