StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTVRDE DA JE PISMO AUTENTIČNO

Hamas traži potporu Bosne i Hercegovine. Ismail Haniyeh:Pozivamo sve arapske i islamske nacije i sve slobodne ljude diljem svijeta da poduzmu hitnu akciju

Piše Hina
18. listopada 2023. - 12:19

Vođa radikalne islamističke organizacije Hamas, odgovorne za napad na Izrael 7. listopada, zatražio je potporu vlasti u BiH posebnim pismom što ga je poslao na adresu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Portal istraga.ba objavio je presliku pisma što ga je potpisao i 11. listopada na Konakovićevu adresu uputio Ismail Hanija, politički vođa Hamasa. Preslika djeluje autentično, a pismo je na papiru koji sadrži službeno znakovlje ove organizacije.

Opisujući nadugačko i naširoko povijest izraelsko-palestinskih sukoba kako je on vidi, Haniya je optužio Izrael za najgore zločine, uz konstataciju kako židovsku državu danas vodi "cionistička fanatična desnica" koja provodi "fašističku i rasističku okupaciju" i s kojom ne može biti nikakvog dogovora, te je najavio kako će se Hamas stoga odlučno boriti za ostvarenje legitimnih prava Palestinaca.

image

 Elmedin Konaković
 

Antonio Balic/Cropix

Napisao je i kako će se stoga nastaviti operacija "Al-Aksa", kako je nazvan masovni napad na izraelske civile 7. listopada u kojima je ubijeno 1300 ljudi, žena i djece.

"Pozivamo sve arapske i islamske nacije i sve slobodne ljude diljem svijeta da poduzmu hitnu akciju i mobiliziraju pomoć i solidarnost u svim oblicima kako bi se zaštitila povijesna prava Palestinaca", stoji u pismu vođe Hamasa.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ovo pismo nije komentiralo, no stranka Narod i pravda (NiP), na čijem je čelu Konaković, u četvrtak se o sukobima na Bliskom istoku očitovala izjavom u kojoj je osudila svako nasilje, a posebice ono nad civilima.

"Osuđujući nasilje, pozivamo na uspostavu trajnog i pravednog mira u ovom dijelu svijeta. Okončanje okupacije palestinskih teritorija, deblokada Gaze i potraga za mirovnim rješenjem o koegzistenciji palestinske i izraelske države nemaju alternativu", stoji u izjavi.

 

Istovremeno, Islamska zajednica u BiH pridružila se osudama napada na bolnicu u Gazi, koji je prouzročio velik broj žrtava, ali je u oprezno sročenoj izjavi osudila i napade na civile u Izraelu koje je izveo Hamas, donosi Index.

U izjavi rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice dostavljenoj medijima stoji kako najoštrije osuđuju napad na Al-Ahli Arabi Baptist bolnicu u Gazi počinjen u utorak, u kojem je, prema trenutno dostupnim informacijama, ubijeno više od 500 civila.

"Islamska zajednica još jednom poziva na deeskalaciju nasilja i zaštitu nedužnih civila. Nepravda koju desetljećima trpi palestinski narod ne može biti opravdanje za terorizam, kao što ni napadi na izraelske civile ne mogu biti opravdanje za ubijanje i progon palestinskih civila", navodi se u izjavi. 

Dodaje se kako je pravedan i trajni mir te odustajanje od nasilja jedini put za postizanje rješenja u Svetoj zemlji.

"Islamska zajednica još jednom apelira na sve one koji su u poziciji moći da zaustave spiralu nasilja i okrenu se postizanju mirovnog rješenja", istaknuto je u izjavi.

Manja skupina prosvjednika u utorak navečer se na poziv palestinske zajednice u BiH okupila u starom dijelu Sarajeva kako bi iskazala potporu Palestincima i osudila Izrael. Okupljeni su nosili palestinske zastave i transparent s porukom "Sarajevo for Palestine". Skup je prošao bez izgreda.

Reakcije u BiH na eskalaciju nasilja na Bliskom istoku oprečne su i još su jednom pokazale duboke podjele u samoj zemlji.

Vlasti u Banjoj Luci i zapadnom dijelu Mostara, kao i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, iskazali su čvrstu potporu Izraelu nakon terorističkih napada Hamasa, dok su Palestinci dobili potporu iz dijelova Federacije BiH u kojima su većinsko stanovništvo Bošnjaci.

Njima se pridružio sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao kako napade Hamasa treba promatrati u "kontekstu", što je izazvalo žestoku reakciju i osudu izraelske veleposlanice Galit Peleg, koja ga je optužila da relativizira zločine nad civilima.

28. travanj 2024 12:00