StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetROAMING NA DUBROVAČKOM PODRUČJU

Građani se žale na visoke račune, a EU zastupnica Biljana Borzan poručuje: ‘Ne sjećam se da smo raspravljali o ‘proboju‘ signala!‘ Evo što trebate napraviti na mobitelu kako bi izbjegli nepotrebne troškove

Piše Gabrijela Bijelić
20. lipnja 2022. - 12:49

Mokošica, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje, Konavle. Teško bi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji mogla naći pogranična općina gdje stanovnici nemaju problema s 'upadom' signala teleoperatera iz susjednih država koje nisu članice Europske unije. Zaboravljivim vozačima i pješacima koji žive ili se zateknu u području uz granicu, a zaborave da su im mobiteli dostupni inozemnim mrežama, opomena dolazi u vidu povećanog mjesečnog računa za uslugu, nerijetko petstotinjak i više kuna.

Pogranične muke

Potošači s juga Hrvatske više puta su se obraćali domaćim teleoperaterima, nazivali Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) i od svih adresa dobivali uvijek isti savjet. Podesite na ručni odabir mreže i izbjeći ćete nepotrebne troškove. Je li problem hrvatskih pretplatnika koje 'napadaju' BiH i crnogorski signali došao na dnevni red Europarlamenta i je li uopće bilo inicijativa na tu temu, pitali smo zastupnicu Biljanu Borzan (SDP, S&D), i inače aktivnu u zaštiti prava potrošača:

- Što se tiče mog Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, problem prekograničnog proboja signala teleoperatera je nedavno spominjan u novoj regulaciji o roamingu gdje smo osigurali da i oni koji žive u pograničnim područjima gdje se često mijenja mreža mogu koristiti roaming ako su bar jednom dnevno registrirani u svojoj ili stranoj mreži. Međutim, koliko se sjećam, nije raspravljano o sprečavanju takvog proboja – kaže nam Borzan.

image

Europarlamentarka Biljana Borzan

Damjan Tadic/Cropix

Lijek se odavno zna

Iz Hrvatskog telekoma više su puta potvrdili kako se uz granice poštuje poseban raspored frekvencija svih operatora s obje strane granice, no unatoč tome, ponekad se događa da pojedini korisnici kratkotrajno koriste usluge mreže operatora iz susjednih zemalja.

- Kako bi se zaštitili od neželjenih troškova, kontinuirano savjetujemo korisnicima da u postavkama svojih mobilnih uređaja uključuju "ručno traženje mreže" kao opciju, čime će spriječiti prelazak svojeg mobilnog uređaja na mreže stranih operatora. Manualni odabir najsigurniji je način za odabir željene mreže u pograničnim područjima. Ako je u navedenim postavkama uređaja uključeno "automatsko traženje mreže", postoji mogućnost da pri dolaznom pozivu uređaj izabere signal drugog operatora, te se takav poziv registrira kao roaming poziv. Kod većine smartphonea postoji mogućnost i deaktivacije data prometa ručnom postavkom isključenja kada je korisnik u roamingu. Dodatno, s ciljem sprečavanja neželjenih troškova, korisnici prilikom prelaska na drugu mrežu dobivaju SMS poruku od HT-a kojom ih se informira o uvjetima korištenja usluga u mreži u kojoj se trenutno nalaze – ističu iz nacionalnog teleoperatera.

29. travanj 2024 04:51