StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetima li kraja?

Geolozi upozoravaju Erdoğana da bi Istanbul uskoro trebao pogoditi potres od sedam stupnjeva ili čak i jači

Piše DV/VIJESTI SD
14. veljače 2023. - 12:24

Strahoviti potres koji je pogodio Tursku i Siriju odnio je na desetke tisuća života, srušio i oštetio puno više zgrada, donio golemu štetu i nanio tim državama snažni udarac.

U prvim analizama građevinski stručnjaci raspravljali su o nekvaliteti gradnje u Turskoj (Sirija je zbog samoizolacije u drugome planu), dok su seizmolozi i geolozi isticali Tursku kao izrazito visokorizično područje, pri čemu je jedan hrvatski stručnjak kazao da nije pitanje hoće li 16-milijunski Istanbul pogoditi potres nego je pitanje kada će to biti. Takav je naime položaj turskoga glavnog grada, prenosi Slobodna Dalmacija.

Takve nevesele, ali očito realne prognoze stižu i iz same Turske. Znanstvenici tako tvrde da je jak potres vrlo izgledan u najvećem turskome gradu, političkome, ekonomskom i turističkom središtu države. Oni ističu da bi se turska metropola trebala početi pripremati za snažni potres, koji se svaki čas može dogoditi te mobilizirati sve dostupne resurse kako bi bili spašeni životi i smanjene ekonomske posljedice.

image

Grad koji spaja Europu i Aziju iznimno je osjetljiv na potrese

AFP

"Znamo koliko se Sjevernoanadolska linija rasjeda kreće svake godine, što će dovesti do tenzija i izazvati potres. To treba biti na vrhu važnosti za vlasti" rekao je za Sukru Ersoy, profesor geologije na Tehničkom sveučilištu Yildiz, piše Umut Uras za Al Jazeeru.

Predsjednik Komore geoloških inženjera Huseyin Alan još je određeniji: "Sudeći po podacima koje imamo, potres magnitude 7,0 stupnjeva ili jači uskoro bi trebao pogoditi Istanbul". Alan dodaje kako Istanbul treba napraviti detaljni plan djelovanja u slučaju potresa, a ključna infrastruktura treba biti ojačana.

"Prilikom potresa na jugoistoku Turske mnoge državne zgrade su srušene, uključujući bolnice i jedinice za izvanredno stanje. Vidjeli smo što se zbiva kada je zračna, cestovna i željeznička infrastruktura oštećena potresima. Onda pomoć ne može doći dovoljno brzo. Zgrade u Istanbulu koje su na koritima potoka, na obalama ili na nasipima trebaju biti prioritet urbane transformacije, kao i one u područjima ugroženima klizištima", rekao je Alan za Al Jazeeru.

visoke zgrade na posebnom udaru

Budući da su se nakon prošlotjednih potresa neke novoizgrađene zgrade srušile, Sukru Ersoy smatra kako je korupcija jako prisutna u građevinskom sektoru Turske i zato ima zloupotreba u nekim inspekcijama zgrada. Zbog nedostatka zemlje u gradu, kompanije su počele praviti sve više zgrade.

"Te višekatnice mogu biti pogođene u potresu koji se očekuje u području ispod Mramornog mora. No, one zbog svoje visine mogu biti na udaru mnogo udaljenijih potresa", izjavio je Ersoy.

image

Potresni cestovni pravci u Hatayju

Yasin Akgul/AFP

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu kazao je kako je od 1,2 milijuna građevina u gradu, 90.000 zgrada u visokoj opasnosti od potresa, a 170.000 zgrada u srednjoj opasnosti.

Ministar okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena Murat Kurum naveo je da se 24.921 zgrada u regiji "srušilo, hitno treba biti srušeno ili je jako oštećeno", piše Al Jazeera.

Nema što Turska je u uznimno teškome položaju. Posljedice aktualnoga potresa toliko su teške da bi bile ozbiljan financijski i politički izazov za svaku državu, a aktualne prognoze još su i više. No svakoj normalnoj vlasti to bi trebalo biti na prvome mjestu, tako bi trebalo biti i Turskoj.

image

Istanbul, tursko političko i ekonomsko središte, mora pod hitno provesti protupotresne mjere

AFP
03. svibanj 2024 08:09