StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRiječ stručnjaka

General Pavao Miljavac komentira ukrajinsku ofenzivu: Rusi će uzvratiti, nije teško pogoditi gdje i čime. Ali u jednoj su se stvari očito preračunali!

Piše Ivica Marković/sd
16. rujna 2022. - 16:13

Smatram da moral ruskih vojnika u Ukrajini nije na visokoj razini. Nije lako napadati drugu državu, pogotovo ako za to nema opravdanih razloga i ako vojsci, odnosno vojnicima, nije do u detalje objašnjeno koji su razlozi zbog čega se nekoga napada, piše Slobodna Dalmacija.

Znate, jako je teško motivirati vojsku da napadne drugu državu. Puno lakše je braniti svoju državu, nego bez ikakvog razloga napadati drugu državu.

Moralni faktor je vrlo bitan u ratu. Zbog toga ukrajinska vojska posljednjih dana i bilježi velike uspjehe na sjeveroistoku svoje zemlje. Usporedio bih djelovanje ukrajinske vojke s djelovanjem HV-a u Domovinskom ratu, kada smo srcem branili svoju domovinu.

No, Ukrajincima je u njihovu Domovinskom ratu puno lakše nego što je bilo nama, jer im Zapad dostavlja najsuvremenije oružje i sredstva za obranu od agresora, kao i financijska sredstva. Mi takvu pomoć nismo imali, odnosno imali smo embargo na uvoz oružja, pa smo se snalazili kako smo znali i umjeli, kazuje nam general zbora Pavao Miljavac, bivši načelnik Glavnog stožera OS RH, bivši ministar obrane RH i bivši saborski zastupnik.

image
Afp

Ukrajinska vojska posljednjih desetak dana ne staje i tjera ruske okupatorske snage prema jugu, odnosno prema istoku, preko granice u Rusiju, a Rusi u stanju panike ostavljaju svoje oružje i daju “petama vjetra”.

- Radi se o velikoj ukrajinskoj ofenzivi koja ne bi mogla biti izvedena bez ogromne pomoći zapadnih zemalja. Ukrajina je dobila sofisticirano oružje s kojim može vrlo precizno gađati ruske položaje i na taj način unosi pomutnju u ruske redove.

Zasigurno su Ukrajinci dobili i vrlo precizne obavještajne informacije o položaju ruskih postrojbi, njihovoj brojnosti na tom području, kao i njihovu položaju u dubini teritorija, koje su dobili špijuniranjem iz zraka.

Rusi su očigledno iznenađeni, nisu ni svjesni što ih je zadesilo i kada vam suprotna strana precizno pogađa logistiku ne preostaje ništa drugo do bijega - kazuje general Miljavac.

Rusi bježe prema jugu, gdje još uvijek drže svoje snage i gdje će otpor, ako ukrajinska vojska nastavi prodirati, biti sigurno žešći.

- Pitanje je kakav će biti odgovor ruske vojske. Vjerujem da će biti smjena u njihovu Glavnom stožeru i vrlo je vjerojatno da će se ovaj rat pretvoriti u jedan dugotrajan rat.

Rusi će morati nešto poduzeti, ako ne žele da sami sebe uvedu u velike probleme, kako na međunarodnoj razini, tako i u samoj Rusiji. Naime, ako Rusi počnu gubiti, kao što su već počeli, stvorit će se veliki problemi za Putina u samoj Rusiji, odnosno Moskvi. Na međunarodnoj razini nitko više Rusiju neće doživljavati kao moćnu i ozbiljnu državu.

image
Afp

Zbog toga mislim kako će Rusi, što Ukrajinci budu išli više prema jugu pružati jači otpor, poglavito preko zrakoplovstva i moćnih raketnih sustava, koji su dio tradicije ruske vojske i na koje se oni oslanjaju, mišljenja je Miljavac.

Iskusni general Miljavac kaže kako očigledno sama “specijalna operacija”, kako Putin naziva napad na Ukrajinu nije bila dobro pripremljena.

- Ta operacija je očigledno pripremljena “ho-ruk”, a vjerujem kako Rusi za njezino pokretanje nisu imali ni dobre procjene. Očigledno su vjerovali kako će SAD i Europa ostati po strani i kako neće u ovolikoj mjeri pomagati Ukrajini.

Rusi su trebali računati s time da će Zapad naoružavati i pomagati Ukrajinu i da neće biti samo gledatelj u tom ratu. Rusi su se očigledno prevarili i to ih sada košta poraza, zaključuje general zbora Pavao Miljavac. 

image
Afp
06. svibanj 2024 14:52