StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoruka Moskvi

Finska podiže ogradu duž granice s Rusijom: ‘Ovo jest posljedica rata u Ukrajini, ali ne radimo to zbog moguće vojne prijetnje, nego zbog jednog drugog razloga‘

Piše hina
10. lipnja 2022. - 14:51

Finska planira podići novu ogradu na dijelovima granice s Rusijom, nakon ruske invazije na Ukrajinu, doznaje se u petak od vlade.

Strahujući da bi Moskva mogla iskoristiti migrante u svrhu političkog pritiska, Helsinki je u četvrtak predložio nacrt amandmana o učvršćivanju ograde na nekim dijelovima granice duge gotovo 1.300 km.

Njegovo stupanje na snagu treba biti "čim prije".

Vijest dolazi nakon finske kandidature u NATO, zbog čega se ta nordijska zemlja boji takozvane hibridne reakcije, poput računalnih napada i nevojnih destabilizacijskih operacija.

"Svrha ovog zakonskog nacrta je poboljšati operativnu sposobnost granične službe kao odgovor na hibridne prijetnje", rekla je za AFP Anne Ihannus, savjetnica u ministarstvu unutarnjih poslova. "Rat u Ukrajini potaknuo je na žurno rješavanje tog pitanja", istaknula je dužnosnica.

Trenutačno Finska ima na granici drvenu ogradu koja priječi prolaz životinjama.

"Sada želimo izgraditi čvrstu ogradu koja će djelovati kao stvarna zapreka", rekla Sanna Palo, ravnateljica odjela za pravne poslove graničarske službe.

"Ograda se najvjerojatnije neće protezati duž čitave granice, ali će zaštiti mjesta koja smatramo najvažnijima", rekla je.

U slučaju priljeva migranata, vlada će predložiti da se otvore posebni punktovi na granici za prihvat tražitelja azila.

Ta prioritetna mjesta će se odrediti kasnije, kao i proračun za taj projekt, dodaje ministarstvo unutarnjih poslova.

Granica većinom prolazi kroz slabo naseljeno područje.

20. veljača 2024 15:46