StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSUSRET PARCU

Festa sv. Vlaha proslaviti će se i u Zagrebu. Evo tko su ovogodišnju festanjuli i kakav je proglas

Piše dv
29. siječnja 2024. - 08:14

Festa sv. Vlaha 2024. godine proslviti će se i u Zagrebu. Tim povodom objavljen je proglas Feste kojeg donosimo u nastavku:

"PROGLAS

svim vjernim Dubrovčanima i prijateljima Dubrovnika u Zagrebu, Domovini i diljem svijeta! Sveti Vlaho - Blaž povezuje glavni grad svih Hrvata i Dubrovnik od davnih vremena. Još od početka 17. stoljeća na blagdan našega Parca u Gradecu, preteči Zagreba, sazivala se gradska uprava koja je birala gradske čelnike, a Sv. Blaž je bio jedan od zaštitnika Gradeca.

Nakon izgradnje velebne crkve svetog Blaža u centru Zagreba 1915. godine i nemila potresa u ožujku 2020., koji je pogodio ovu crkvu, marom mnogih obnovljena je unutrašnjost naše crkve koja je zasjala punim sjajem! Vitraji naše crkve znakovito poručuju - oni koji siju u suzama žanju u pjesmi. Pretci naši slavni ostaviše nam u zalog i vjeru i slobodu svijetu.

Ostanimo u ovom nemirnu vremenu mirni i vjerni jedinom Kralju i Bogu Stvoritelju. Našoj vjeri kao temelju i jamstvu nade i postojanja. Našim tradicijskim vrijednostima čuvarima slobode hrvatskoga roda! Dođite svi dragi ljudi i proslavimo srcem i dušom festu našega Parca.

Živio sveti Vlaho!"

Festanjuli ovogodišnje Feste u Zagrebu su Ivica Veselić i Toni Orest Drašković, a župnik preč. Borna Puškarić. Misa na Kandeloru je 2. veljače u 18:30 sati u crkvi sv. Blaža, a misa na sv. Vlaha 3. veljače također u 18:30 sati.

image

Festa sv. Vlaha u Zagrebu

image

Festa sv. Vlaha u Zagrebu

28. travanj 2024 17:12