StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDan od ‘packi‘

Europska komisija opominje Hrvatsku zbog terorizma i struje. Imamo dva mjeseca da riješimo te probleme

Piše dv
19. travnja 2023. - 16:01

Europska komisija u srijedu je slala travanjske ‘packe‘ članicama EU koje su se oglušile o njihove direktive, a među njima je i Hrvatske. Naime, u svojem redovitom paketu odluka o povredama EK poduzima pravne radnje protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, koje se odnose na razne sektore i područja politika EU-a, nastoji osigurati pravilna primjena prava EU-a u korist građana i poslovnih subjekata.

Tako je Hrvatsku, nakon što ju je upozorila kako u svoje zakonodavstvo nije u potpunosti prenijela pravila EU-a o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi, stigla i opomena zbog propusta u direktivi o suzbijanju terorizma.

Naime, ona uključuje odredbe o inkriminiranju i sankcioniranju kaznenih djela povezanih s terorizmom, kao što su putovanje u inozemstvo radi počinjenja kaznenog djela terorizma, vraćanje u EU ili putovanje unutar EU-a radi takvih aktivnosti, obučavanje u svrhu terorizma i financiranje terorističkih aktivnosti. Ta pravila uključuju posebne odredbe za žrtve terorizma kako bi im se osigurao pristup pouzdanim informacijama te profesionalnim i specijaliziranim službama za potporu, a države članice morale su prenijeti tu direktivu u nacionalno pravo do 8. rujna 2018. godine. Ako to ne napravi za dva mjeseca Hrvatska bi mogla biti prijavljena Sudu Europske unije.

Uz to Komisija poziva Hrvatsku da ukloni ograničenja za izvoz plina, a pozivajući se na zajedničko tržište EU, u obrazloženju se među ostalim ističe kako je utvrđeno i da se hrvatskim zakonodavstvom krše obveze javne usluge i zaštita kupaca pa nam se daje rok od dva mjeseca da to ispravimo

28. travanj 2024 21:44