StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOBITELJSKA PUTOVANJA

Dubrovnik među deset najtraženijih odredišta Booking.coma za obiteljska ljetovanja! Za trećinu obitelji na putovanju u trendu je jedna posebna usluga

Piše Maja Rilović Koprivec
3. srpnja 2024. - 13:48

 Za obiteljska putovanja Dubrovnik je jedno od deset najpopularnijih ljetnih odredišta u ovoj godini na globalnoj listi najveće rezervacijske platforme Booking.com. Dubrovnik je osmom mjestu, a  listu predvode Drač u Albaniji i marokanski Tangier i Marrakech, izvijestili su s te platforme. Pretrage smještaja za obitelji za ljetnu sezonu putovanja već bilježe porast od 8 % u usporedbi s prošlom godinom, dok pretraživanja letova na globalnoj razini bilježe porast od 21 %. Ove brojke naglašavaju snažan interes za putovanja ovoga ljeta, budući da obitelji žele maksimalno iskoristiti toplije mjesece.
Listu su u Booking.comu sastavili na temelju istraživanja o trendovima obiteljskih ljetnih odmora, provedenog online anketiranjem još u srpnju 2023. na uzorku od gotovo 28 tisuća odraslih osoba iz 33 zemlje svijeta koji planiraju putovati poslovno ili iz razonode u idućih 12 do 24 mjeseca, među kojima je bilo i oko 500 ispitanih u Hrvatskoj.
Pored Dubrovnika  na listi su i  Destin na Floridi, Sevilla i Palma de Mallorca u Španjolskoj, Tokio u Japanu, dok su iza Dubrovnika Madrid i Bangkok na Tajlandu.
Booking.com je izvijestio i da obitelji traže odlične plaže, ukusnu domaću kuhinju i kulturne doživljaje, a oko 60 posto ispitanih naveli su da žele na ljetovanju kvalitetno provesti vrijeme, i to im je, uz istinsko opuštanje te otkrivanje novih mjesta, najveća motivacija za putovanja. To se, kažu iz Booking.coma, dobro poklapa i s popularnim odredištima za ovo ljeto, koja uključuju plaže, lokalnu kuhinju i kulturnu ponudu, ali i mogućnosti zabave za cijelu obitelj.
Istraživanje je pokazalo i da je 55 posto obitelji u svijetu na putovanje inspiriralo kušanje hrane viđene u nekoj TV emisiji ili filmu, posebice na društvenim mrežama, a oko 50 posto ih planira koristiti alate umjetne inteligencije  u planiranju kako bi optimizirali svoje putovanje.
Veliki trend ovoga ljeta su i dadilje na putovanjima, jer je 31 posto obitelji najavilo da bi vjerojatno izdvojili novac da im se čuvaju djeca, a više od polovice ispitanih bi to napravilo u Indiji, Hong Kongu i Tajlandu. Najviše, 74 posto turista navodi kao najvažniju pogodnost prilikom rezervacije smještaja udobnost s klimatizacijom.
 

03. srpanj 2024 14:40