StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZveckanje oružjem

Dramatična poruka glavnog tajnika UN-a: ‘Jedan nas korak dijeli od nuklearnog rata. Sreća neće potrajati vječno...‘

Piše Luka FIšić/JL
2. kolovoza 2022. - 07:06

- Do sada smo imali nevjerojatnu sreću. No usred rastućih globalnih napetosti, čovječanstvo je sada samo jedan nesporazum ili jednu pogrešnu procjenu udaljeno od nuklearnog uništenja - upozorio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u New Yorku na otvaranju konferencije za zemlje potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, prenosi BBC.

Nakon stravičnih posljedica napada na Japan na kraju Drugog svjetskog rata i niza hladnoratovskih nuklearnih pokusa provedenih od strane nuklearnih sila, svijet je 1968. godine odlučio da je vrijeme za zajedničku akciju u pogledu kontrole, širenja i korištenja nuklearne energije kako u vojne tako i u civilne svrhe, piše Jutarnji.

Iako su i prije postojale različite inicijative koje su imale zadatak uspostave mehanizama za kontrolu nuklearnog naoružanja, kao što je Baruchov plan iz 1946. kojega je predložila Trumanova administracija i Eisenhowerov program „Atomi za mir“ iz 1953., tek je razvoj kineskog nuklearnog programa šezdesetih godina prošlog stoljeća doveo do svijesti o potrebi sprečavanja širenja takve vrste naoružanja.

Godine 1970. na snagu je stupio Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (Nuclear Non-proliferation Treaty - NPT) kao odgovor na rastuću prijetnju od nuklearnog rata. Ugovor je od njegova potpisivanja, 1968. godine, do danas ratificiralo 190 država što ga čini najmasovnijim ugovorom o kontroli naoružanja u svijetu.

Gotovo svaka nacija na Zemlji potpisala je NPT, uključujući pet najvećih nuklearnih sila. No četiri države za koje se zna ili sumnja da imaju nuklearno oružje - Indija, Izrael, Sjeverna Koreja i Pakistan - odbili su potpisati Ugovor.

Glavni tajnik Guterres rekao je da "sreća" neće potrajati vječno te je pozvao sve države svijeta da obnove napor prema uklanjanju svog nuklearnog oružja.

image

Antonio Guterres

Spencer Platt/AFP

- Sreća nije strategija. Niti je ona štit od geopolitičkih napetosti koje prerastaju u nuklearni sukob - dodao je.

Rusija je optužena za eskalaciju napetosti kada je nekoliko dana nakon invazije na Ukrajinu u veljači, predsjednik Vladimir Putin ruske nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti.Također je zaprijetio svima koji Rusiji stanu na put posljedicama "kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti".

U ponedjeljak je pak Putin na adresu gore spomenute konferencije odaslao pismo, u kome stoji da "ne može biti pobjednika u nuklearnom ratu i da on nikada ne bi trebao biti pokrenut".

No Rusija se ipak našla na udaru kritika na konferenciji NPT-a.

Američki državni tajnik Antony Blinken osudio je rusko zveckanje oružjem - i istaknuo da je Ukrajina predala svoje nuklearno oružje iz sovjetske ere 1994. godine, nakon što je od Rusije i drugih dobila jamstvo sigurnosti.

image

Antony Blinken

Spencer Platt/AFP

- Kakvu poruku to šalje bilo kojoj zemlji u svijetu koja smatra da ima pravo na nuklearno oružje - upitao je okupljene Blinken.

Smatra se da je danas oko 13.000 komada nuklearnog oružja ostalo u upotrebi u arsenalima devet država, što je daleko manje od procijenjenih 60.000 komada zaliha tijekom vrhunca sredinom 1980-ih.

19. travanj 2024 01:53