StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUžareno mjesto

Drama iznad mora, sve je snimljeno. Kineski borbeni avion američkom zrakoplovu: ‘Ne približavajte se! Inače...‘

Piše Damjan Raknić/JL
25. veljače 2023. - 10:05
China‘s self-made weapons, vehicles and planes are shown during the military parade of the celebration ceremony of 70th anniversary of PRC‘s founding in Beijing, China, 1 October 2019. (Photo by Stringer/Imaginechina/Imaginechina via AFP)Stringer/Imaginechina Via Afp

Kad se izviđački zrakoplov Američke ratne mornarice (ARM) Boeing P-8 Poseidon, koji je nadlijetao Južno kinesko more, Paracelskom otočju približio na 45 kilometara, njegovu je posadu kontaktirala Narodnooslobodilačka armija Kine (NAK), piše Jutarnji.

"Američka letjelica. Kineski zračni prostor od vas je udaljen 12 nautičkih milja. Ne približavajte se ili snosite punu odgovornost", moglo se čuti u kokpitu Poseidona. Čuli su to i novinari CNN-a koji su se nalazili u zrakoplovu. Bili su na zadatku. Nakon nekoliko minuta, pored američkog se zrakoplova "nacrtao" kineski borbeni zrakoplov naoružan raketama zrak-zrak. Letio je s Poseidonove lijeve strane na udaljenosti od oko 150 metara. Kineski je zrakoplov bio toliko blizu da su CNN-ovi novinari mogli vidjeti kako se okreću udesno kako bi ih pogledali. Novinari su mogli vidjeti i crvene zvijezde na projektilu koji je nosio.

Poručnica Nikki Slaughter, pilotkinja Poseidon, dozvala je kineski borbeni zrakoplov. "Borbeni zrakoplovu NAK-a, ovdje zrakoplov Američke ratne mornarice P-8A... vidim vas na svom lijevom krilu i namjeravam nastaviti prema zapadu. Zahtijevam da napravite isto, prijem", rekla je poručnica.

Kineski joj borbeni zrakoplov nije odgovorio ništa. Pratio ju je narednih 15 minuta te se potom udaljio.

CNN-ovi novinari kažu da je taj susret savršeno dočarao koliko su u ovom trenutku napeti odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Zapovjednik ove misije ARM-a situaciju vidi nešto drukčije. "Rekao bih da je to samo još jedan petak u Južnom kineskom moru", rekao je zapovjednik Marc Hines.

Južno kinesko je more tijekom posljednjih nekoliko godina postalo prilično užareno mjesto. Kina, Filipini, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan polažu pravo na otočja koja se u njemu nalaze, pa tako i Paracel, koraljnu otočnu skupinu od približno 130 otočića i hridi koja je od obale Vijetnama udaljena 325 kilometara. Osim što je bogato ribom, naftom i plinom, Južnim kineskim morem prolazi i trećina svih pomorskih lanaca opskrbe koji su 2016. godine vrijedili oko 3,4 bilijuna američkih dolara. Kina tvrdi da je Južno kinesko more njezino i do sada je u njemu sagradila nekoliko umjetnih otoka na koje je postavila raznorazno oružje i na kojima je izgradila avionske piste. Drugim zemljama koje također drže da im pripada barem dio Južnokineskog mora ti se potezi nimalo ne sviđaju.

Na Paracelskom otočju nema domorodaca već samo 1400 kineskih vojnika. Oko njih je 12 nautičkih milja (22 kilometra) zračnog prostora koji si je Kina u petak prisvojila. Washington to svojatanje odlučno odbacuje.

Otočje Spratly nalazi se jugoistočno od Paracela i od filipinskog je otoka Palawana udaljeno oko 300 kilometara. Stalni arbitražni sud presudio je 2016. godine da Kina nema pravo veći dio Južnog kineskog mora tretirati kao svoj teritorij, međutim Kina je tu presudu odbacila te nastavila ondje gomilati vojsku. Izgradila je čak i baze na otočju Spratly koje zove otočjem Nansha. Paracel pak zove otočjem Xisha.

SVE ŠTO MORATE ZNATI

VIDEO Zelenskog su u Bruxellesu svi grlili, samo ga je jedan čovjek gledao s prijezirom...

Cure snimke brutalnog sukoba na istoku Ukrajine, a Ukrajinaca nema ni blizu: ‘Ništa ne ide po planu‘

Okorjeli zločinac koji je u Ukrajini donio neviđene patnje tisućama ljudi danas se predstavlja kao globalni spasitelj

Tabak: ‘Ruski plan meni je potpuno nevjerojatan, pa nedavno su izgubili dvije elitne brigade!‘

Kina u Južnom kineskom moru redovito izvodi vojne vježbe, a njezini ga brodovi praktički nikad ne napuštaju, što oni koji pripadaju kineskoj obalnoj straži, što oni koji pripadaju kineskim ribarima. Takvo ponašanje često zna naljutiti kineske susjede.

Kada se ARM-ov P-8 Poseidon u petak približio Filipinima, uočio je kineskog razarača koji je bio naoružan navođenim raketama. Amerikanci su se spustili na visinu od oko 300 metara kako bi ga bolje snimio. Čim su vidjeli da im se približio američki avion, Kinezi su ga odmah nazvali. "Američki avionu. Američki avionu. Ovo je kineski ratni brod 173. Približavaš mi se na maloj visini. Reci mi što namjeravaš", rekao je kineski brod. Kineski ratni brod 173 poznat je i kao razarač Changsha i vjerojatno je naoružan s više desetaka raketa zemlja-zrak. Poručnica Nikki Slaughter Kinezima je rekla da im se Poseidon neće približavati. "Američki avionu. Američki avionu. Ovo je kineski ratni brod 173. Očito ugrožavaš moju sigurnost. Očito ugrožavaš moju sigurnost", rekao joj je kineski brod. "Ja sam američki vojni zrakoplov. Zadržat ću se na sigurnoj udaljenosti od vas", uzvratila je Slaughter.

Američka ratna mornarica kaže da su takve misije rutinske.

Ministarstvo obrane SAD-a kaže da američki plovila i avioni poštuju međunarodne zakone, a Kina da ulascima u Južnokinesko more podižu tenzije.

Kada je američka krstarica naoružana navođenim raketama u studenom 2022. godine prošla pored otočja Spratly, Kina je rekla da je SAD narušio njezin suverenitet i njezinu sigurnost te da je taj let dokaz da Amerika u Južnom kineskom moru želi uspostaviti "morsku hegemoniju" i "militarizirati ga". Amerika je rekla da je njezina krstarica misiju u Južnom kineskom moru odradila u skladu s međunarodnim zakonima te potom ušla u vode u kojima se slobodno plovi.

Zapovjednik Marc Hines kaže da je napetosti manje kada Kinezi s njima pričaju. Kad zavlada tišina, onda nastupa nesigurnost.

"Kad ne kažu ništa, ostaju pitanja. Jesu li nas razumjeli? Razumiju li naše namjere? Razumiju li da im ne želimo nauditi", rekao je Hines.

OGLAS

Odgovori su u petak uglavnom stigli, a Hines kaže da su susreti bili profesionalni. "Neka tako i ostane", rekao je američki zapovjednik.

24. travanj 2024 17:31