StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi detalji slučaja

Doznajemo gdje se Božić skrivao dva dana, jedan detalj posebno je otežao potragu; Golf kojim je udario policajca u vlasništvu je ženske osobe, tijekom bijega zabio se u zid

Piše vladimir urukalo/sd
2. prosinca 2022. - 20:01

Kao što se i očekivalo, 29-godišnji Ivan Božić iz Solina, kojega su pripadnici Specijalne i Interventne splitske policije uhitili u četvrtak oko 16.40 u jednoj privatnoj kući nedaleko od trgovačkog centra “Solin Građa”, ispitan je tijekom petka u splitskoj policiji u prisutnosti svojeg odvjetnika Vinka Gulišije, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon toga je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za pokušaj teškog ubojstva 20-godišnjeg policajca, kojega je teško ozlijedio vozeći Golf sedmicu 30. studenoga nešto prije jedan sat u noći.

U petak poslijepodne priveden je na Županijsko državno odvjetništvo, koje će, doznajemo, za njega od suca istrage Županijskog suda tražiti istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Nema gotovo nikakve dileme da će taj zahtjev biti prihvaćen, pa će Božić iduće mjesece provoditi iza zatvorskih rešetaka na Bilicama. Prijeti mu od 10 do 40 godina zatvora.Ž

Pogledajte snimku uhićenja Ivana Božića u kući u Solinu, policija objavila video. Crni golf nalazi se u posebnom šatoru kako kiša ne bi isprala dokaze, imamo fotografije

Branio se šutnjom

Božić se, barem u policiji, po savjetu svojeg poznatog, iskusnog odvjetnika Gulišije branio šutnjom, a sigurno će tako biti dok se ne razjasne sve okolnosti i postupci ovog događaja. Naravno, puno je pitanja zbog čega bi Božić vozilom, čija je vlasnica jedna ženska osoba, udario policajca.

Je li to bilo namjerno ili nije? Zašto je bježao, možda jer je vozio bez vozačke dozvole, i to neregistrirani auto, a nekoliko mjeseci prije kažnjen je s više od 20 tisuća kuna zbog bijega policiji u Solinu i prolaska kroz čak tri crvena svjetla na raskrižjima?

Je li u vozilu netko bio s njim? Je li bio pod utjecajem alkohola ili opijata? Je li prevozio nekakvu ilegalnu robu? Zašto nije vozio lijevim kolničkim trakom ako je htio izbjeći policijsko zaustavljanje? Je li možda policajac izišao previše na cestu pa ga on nije uspio izbjeći? Zašto se nakon udara nije zaustavio? Zašto je nastavio bježati prema Solinu ugasivši svjetla na Golfu? Sve su to pitanja na koja bi odgovore trebala dati istraga nakon njegova ispitivanja, raznih vještačenja te saslušanja svjedoka.

Osim Božića, policija je nakon dvodnevnog “slaganja mozaika” uhitila i 31-godišnjeg Ivana V., u čijoj se kući skrivao Božić, te 26-godišnjeg Filipa V. i M. A. J., koji su se nalazili u kući.

Ivan i Filip bit će kazneno prijavljeni zbog pomaganja i skrivanja Božića. Naime, Kazneni zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora za onoga “tko krije ili zbrinjava počinitelja kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora od pet godina ili teža kazna....”.

image



 

Saša Burić/Cropix

No, njima će se baviti Općinsko državno odvjetništvo, koje će otvoriti i provesti istragu. Trećoj osobi zatečenoj u kući, kako doznajemo, zasad neće ići kaznena prijava.

Kako je dosad utvrđeno, Božić se prvog dana bijega skrivao po “bespućima” naselja Ninčevići u Solinu, koje je svojom konfiguracijom i svojom neplanskom gradnjom idealno za takvo što, a u četvrtak tijekom jutra navodno ga je Filip V. motociklom prevezao do Ivanove kuće.

Otežana potraga

Policiji je potragu dodatno otežavala i činjenica da je Božić u krugu onih s kojima ima kontakt poznat kao osoba koja ne nosi i nema svoj mobitel te da će, kad zatreba, onoga s kojim on želi razgovarati nazvati s tko zna čijeg broja mobitela. Zbog toga se nisu mogli osloniti na praćenje signala i utvrđivanje lokacije bjegunca po baznim stanicama.

Osim Božića, koji je, kako smo već prije pisali, kazneno i prekršajno osuđivan i ima aktivne optužnice zbog teških krađa, i Ivan i Filip imali su u svojoj prošlosti posla s policijom i sudovima, i to zbog droge i prometnih prekršaja.

Nakon uhićenja u četvrtak popodne, u kući je pronađeno i nešto više od sto grama marihuane, a prekršajna je prijava zbog remećenja javnog reda i mira podnesena i protiv supruge Ivana V., koja je vikala i psovala policajce koji su došli na intervenciju.

Spomenimo i da su se u dvorištu obiteljske kuće u kojoj je Božić uhićen u trenutku intervencije nalazila dva psa vezana lancima, od kojih je jedan pasmine staford. Policajci su pse koji su uznemireno lajali poprskali sprejom kako bi ih utišali, i u tome su i uspjeli sve dok, nakon petnaestak minuta, iz kuće nije izišao njihov vlasnik s lisičinama na rukama. Psi su očito osjetili da nešto nije u redu s njihovim vlasnikom te je staford ugrizao jednog od pripadnika Interventne policije za nogu, lakše ga ozlijedivši.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Već je dobro poznato što se te večeri događalo u Ulici Domovinskog rata. Mladi je policijski vježbenik bio u srijedu nešto prije jedan sat u noći u prometnoj patroli sa svojim starijim kolegom mentorom, te su u redovitoj kontroli prometa zaustavljali vozila na autobusnom stajalištu preko puta hotela “Atrium”. I mladi policajac i njegov stariji kolega imali su na sebi službenu policijsku uniformu te su nosili i reflektirajući policijski prsluk kako bi bili što vidljiviji vozačima koje zaustavljaju.

Stravičan let

U jednom su trenutku zaustavili automobil BMW 3. Stariji je policajac stajao na nogostupu i sa suvozačke strane provjeravao unutrašnjost zaustavljenog automobila, dok je 20-godišnjak bio s lijeve vozačke strane na kolniku pokraj vozila i taman je uzimao dokumente od zaustavljenog vozača, tek godinu dana starijeg od policajca.

Tada iz smjera raskrižja “kod Slobodne Dalmacije” velikom brzinom, krivudajući po cesti, dolazi crni Golf 7. Mladi policajac, kad je to vidio, mahinalno reagira i podiže ruku sa svjetlećom palicom “Stop policija” pokušavajući zaustaviti divljaka za volanom.

No on se ne zaustavlja niti smanjuje brzinu, nego i dalje juri i namjerno udara prednjim dijelom vozila policajca, koji prvo pada na haubu i vjetrobransko staklo, a onda od siline udarca “leti zrakom” više od deset metara i nemoćno pada na prostor predviđen za zaustavljanje autobusa, pri čemu tijelom udara u stražnji dio parkiranog policijskog vozila. Vozač nije niti pokazao namjeru da uspori, a kamoli da se zaustavi i pruži pomoć udarenom policajcu, nego je udario po gasu i pobjegao u nepoznatom smjeru.

image
PU SD

Ustrajan rad

Kako smo neslužbeno doznali, nakon bijega je imao još jednu prometnu nezgodu, i to na području Klisa, gdje se Golfom zabio u zid pa je prednji dio vozila poprilično oštećen. Tada je preko mobitela jednog člana obitelji navodno zvao vučnu službu da auto dotegle blizu njegove kuće.

Nakon pronalaska vozila policija ga je prebacila na forenzičku obradu u krug splitske policije, te je smješteno pod posebni šator kako kiša i vremenske neprilike ne bi uništile tragove.

Policijski vježbenik prevezen je u bolnicu, gdje su mu utvrđene teške i za život opasne ozljede: nagnječenje desnog bubrega, lom svih rebara s desne strane, krvarenje u prsima, lom desne lopatice i rana na glavi. Prema riječima Slobodana Marendića, načelnika splitske policije, mladi se službenik dobro oporavlja nakon liječničkog zahvata, no i dalje je u životnoj opasnosti.

– Vrlo je teško podijeliti trenutak kad se priča prelomila. Dinamika događanja svima je pokazala u ova dva dana kako se radilo o organiziranom postupanju – od situacije kad nemate gotovo ništa osim činjenice da je policijski službenik s teškim ozljedama završio na cesti, a onda ustrajnim radom i pregledom snimki dođete do vozila.

Pa onda nađete tko je sve bio u kontaktu s vozilom u posljednje vrijeme, onda na takav način širite broj ljudi koji bi bili korisni u procesu izvida. Zatvarali smo krug indicija i na kraju došli do počinitelja... – kazao je Marendić, dodajući da je policija tijekom potrage pregledala tridesetak objekata na splitskom i solinskom području. 

25. travanj 2024 22:54