StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOKRENUTA ISTRAGA

DORH: Policajac je pucao prema Mihaeli iz službenog pištolja, htio ju je ubiti; Oglasila se i osječka policija

Piše Hina
23. rujna 2023. - 17:58

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 27-godišnjeg policajca, kojeg se tereti da je metkom iz službenog pištolja usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak, izvijestilo je u u subotu tužiteljstvo.

Ne navodeći identitete osumnjičenika i žrtve, tužiteljstvo u rješenju u provođenju istrage navodi kako sumnja da je okrivljeni 27-godišnji policajac 20. rujna 2023. oko 22 sata u Osijeku, u nakani da usmrti žrtvu, iz službenog pištolja ispalio hitac prema njoj i nanio joj ozljedu od koje je umrla na mjestu događaja.

Podsjećaju kako je sudac istrage osječkog Županijskog suda prihvatio prijedlog tužiteljstva i odredio okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela.

Iako je policija svog službenika prvobitno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužiteljstvo je u petak, nakon ispitivanja osumnjičenika to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva, te predložilo određivanje istražnog zatvora.

 

Zbog tajnosti postupanja i izvida u osječko-baranjskoj policiji u petak nisu mogli potvrditi kako je osumnjičenik u početku govorio da je u pitanju samoubojstvo te da je tijekom razgovora s policijom mijenjao iskaz, te su izvijestili da je kriminalističko istraživanje bilo kompleksno.

Rješenjem načelnika PU osječko-baranjske 27-godišnji policajac udaljen je iz službe, a protiv njega će se podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

 

U subotu popodne službenim priopćenjem oglasila se i osječka policija koju optužuju za zataškavanje događaja u Osijeku.

Njihovo priopćenje niže prenosimo u cijelosti

- Policija će i dalje poduzimati mjere i radnje u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom s ciljem utvrđivanja svih činjenica

S obzirom na medijske naslove i objave u vezi smrtnog stradavanja 21-godišnjakinje u kojima se policiju proziva za zataškavanje, obavještavamo javnost da su policijski službenici sve radnje u ovome postupku proveli temeljito, profesionalno i nepristrano. Također skrećemo pažnju kako je očevid proveden u suradnji sa zamjenicom Županijskog državnog odvjetnika.

 

Po prvim sumnjama osumnjičenik je bio uhićen za kazneno djelo „Prouzročenje smrti iz nehaja“ opisano u članku 113. Kaznenog zakona, a za koje je propisana značajno manja kazna zatvora, odnosno do pet godina.

Na temelju utvrđenih činjenica počinitelj je prijavljen za najteži, kvalificirani oblik kaznenog djela, odnosno događaj je prekvalificiran u „Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti“ iz članka 222. stavka 4. Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“ iz članka 215. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona gdje je kazna zatvora zapriječena do osam godina.

Naglašavamo da je policija Županijskom državnom odvjetništvu dostavila sva prikupljena saznanja te i dalje s njima u suradnji poduzima daljnje mjere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti događaja, poručuju iz osječke policije.

27. travanj 2024 18:46