StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČesto je dolazila u dubrovački akvatorij

Dok Talijani i dalje istražuju tko je vlasnik tajanstvene ‘Šeherezade‘, Putinova velebna jahta sprema se na bijeg

Piše anita belak krile/sd
6. svibnja 2022. - 18:21

Dok talijanska policija utvrdi tko je vlasnik velebne jahte Šeherezade, usidrene u Marini di Carrara, ona bi mogla zaploviti u sigurnu tursku luku i izbjeći sankcije, donosi Slobodna Dalmacija.

Riječ je o jednoj od 20 najvećih jahti na svijetu dugoj 140 metara, čija se vrijednost procjenjuje na 700 milijuna dolara.

Jahta je već mjesecima tamo na popravku, što objašnjava zašto nije ranije pobjegla od istražitelja kao što je to bio slučaj s jahtama drugih oligarha. Trenutno se nalazi izvan suhog doka, u moru, i ništa je ne sprječava da napusti talijansku marinu.

Članove posade u elegantnim bijelim košuljama i mornarskim hlačama novinari The Telegrapha su vidjeli kako slažu veliku bijelu ceradu na palubi golemog plovila.

Žurili su po palubi provjeravajući otvore i noseći komade crijeva.

Mještani su također komentirali da je posljednjih dana na brodu zapažena pojačana aktivnost posade.

 - Čuli smo da će sinoć napustiti marinu, ali je možda odgođeno isplovljavanje zbog lošeg vremena - ispričao je 42-novinarima godišnji Gabriele, menadžer jaht kluba.

„Vlasti ju nisu zaplijenile pa pretpostavljam da je slobodna otploviti u bilo koje vrijeme, napomenuo je.

"Ovdje u Carrari svi je zovu Putinova jahta. Ali nitko zapravo ne zna tko je vlasnik. Postalo je pomalo urbana legenda, ispričao je mještanin Giovanni Natale dok je zajedno sa suprugom šetao po kiši ograđenim prostorom marine.

Lokalna policija nije odgovorila na upit medija mogu li i hoće li što učiniti u sprječavanju jahte da napusti Marinu u  Carrari.

Za razliku od drugih jahti koje pripadaju ruskim oligarsima blisko povezanim s Putinovim režimom, Šeherezada nije zaplijenjena jer talijanska policija i dalje istražuje njezino vlasništvo.

Prije mjesec dana, pak Navalnijev tim istraživača otkrio je kako je gotovo polovica ruskih članova posade zaposlena u ruskoj Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB) koja brine o sigurnosti visokih državnih dužnosnika, uključujući Putina.

Jedan član posade Šeherezade također je ranije radio na drugoj jahti Graceful, koja je također povezana s Putinom.

Navaljnijev tim također je ustvrdio da je glavni časnik broda, Sergej Grišin, naveden na popisu kontakta ruskih obavještajaca kao 'Sergej G. FSB', a da je šef palube Anatolij Furtel registriran na adresi u Sočiju koju FSB koristi za zaštitu vile Bočarov potok. Aktivisti navode kako podaci s FSB-om povezuju i Furtelovog pomoćnika, Aleksandra Pečurkina.

Ugovor o tajnosti podataka su uobičajeni među luksuznim plovilima, pa su i članovi posade i izvođači radova na Šeherezadi morali i potpisati ugovore, zbog čega vlasništvo broda ostaje tajna.

Posada megajahte je također poduzela dodatne korake kako bi osigurala privatnost vlasnika, uključujući pokrivač za zaštitu svoje natpisne pločice i barijeru u luci koja sprječava pogled na dio broda. Mještani su tvrdili kako nikada nisu vidjeli ništa slično na drugim jahtama. S broda su čuli da posada razgovara ruski, a ime jahte povezuje se sa simfonijskom suitom koju je ruski skladatelj Nikolaj Rimski-Korsakov napisao 1888. godine.

Ući u trag vlasnicima jahti prilično je teško, zahvaljujući off-shore tvrtkama. Šeherezada tako plovi pod zastavom Kajmanskih otoka i u vlasništvu je Bielor Asset Ltd, anonimnog subjekta registriranog na Marshallovim otocima.

Šeherezada ima heliodrom, bazen, kinodvoranu, pa čak i sigurnosni sustav koji je sposoban rušiti dronove. Bazen se može zatvoriti i pretvori u podij za ples, a jahtu je izgradio njemački proizvođač brodova Lürssen 2020. godine.

 

27. travanj 2024 03:04