StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJOŠ KOJI DAN

Brodica za hitni medicinski prijevoz i Kapetanijin brod Danče na remontu. Tko ‘pokriva‘ naše more?

Piše Morski.hr
6. srpnja 2024. - 22:09
Sibenik, 270323. Ministar zdravstva Vili Beros, preuzeo je prvu brodicu SAR 1, namjenjenu hitnoj medicinskoj intervenciji na moru i otocima izgradjenu u Iskra brodogradilistu.Niksa Stipanicev/Cropix

Dok su prevozili pacijenta iz Milne na otoku Braču, zadimilo je u motoru potpuno nove brodice za hitni medicinski prijevoz.  Ovo nije jedina brodica koja trenutno nije operativna, još su najmanje četiri plovila Lučkih kapetanija na popravcima u šibenskom brodogradilištu Iskra, od toga najviše je novih plovila, piše Jurica Gašpar za  Morski.hr. I naša je dubrovačka brodica doznajemo na remontu, a kao i brod Kapetanije "Danče" također.

Morski.hr objavio je kako iz Kapetanija upozoravaju da se ovdje radi o više problema;  brodovi se preeksploatiraju, 2. nova plovila nemaju strojara  i za svaki popravak na plovilu, Lučke kapetanije se moraju obraćati formalnom vlasniku, Ministarstvu zdravstva, pa su posade novih plovila praktički samo taksisti koji ih koriste.

Novinari Morskog.hr pitali su Ministarstvo mora koji brodovi pokrivaju ova područja u međuvremenu, a odgovor je kako se sve zadaće izvršavaju redovno.

- Brodica za hitni medicinski prijevoz raspoređena u Lučku kapetaniju Dubrovnik je na godišnjem remontu i trebala bi se vratiti u službu slijedeći tjedan. Želimo napomenuti kako su brodice iz sastava Lučke kapetanije Dubrovnik i Zadar upućene na redovite godišnje remonte i ne povezuju se sa događajem na brodici raspoređenoj u nadležnost Lučke kapetanije Split.

Također, tijekom navedenih događaja u niti jednom trenutku pacijenti niti posade nisu bili ugroženi, dok su svi ugrađeni brodski sustavi obavješćivanja aktivirani u skladu sa funkcionalnim specifikacijama.

Brod Danče nalazi se u redovitom godišnjem remontu koji se odužio zbog potrebe ugovaranja i obavljanja dodatnih radova i završetak se očekuje u slijedećih desetak dana. Uzevši u obzir da su brod Danče i brodica na obavljanju redovitog godišnjeg remonta, pokrivanje akvatorija, osim sa brodicom raspoređenom u Ispostavu lučke kapetanije Korčula, pokriva se u suradnji sa nadležnom postajom pomorske policije, objašnjavaju iz Ministarstva mora.

21. rujan 2024 03:19