StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbriga ih za rat

Bogati Rusi parkiraju svoje Porschee, Bentleyje, najnovije Mercedes modele i druge luksuzne limuzine u zračnoj luci u Helsinkiju i hrle na odmor u Europu: ‘Ovo me zaprepašćuje!‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
24. kolovoza 2022. - 14:09

Porschei, Bentleyji i drugi luksuzni automobili s ruskim registarskim oznakama ispunjavaju garažu u zračnoj luci u Helsinkiju jer je Finska postala važna tranzitna zemlja za ruske turiste koji lete u Europu, donosi Slobodna Dalmacija.

Kao što je poznato Europska je unija zatvorila svoj zračni prostor za ruske zrakoplove nakon što je Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu, prisiljavajući svakoga tko želi putovati iz Rusije u Europu da vozi zaobilaznim putem koristeći nezapadne zračne linije. No, otkako su u Rusiji u srpnju ukinute restrikcije zbog Covida, došlo je do naglog porasta broja ruskih putnika kao i sve većeg otpora Europe da pusti ruske turiste dok njihovi zemljaci nasrću na Ukrajince.

Kako piše britanski Guardian, svatko tko se zaustavi u garaži helsinške zračne luke može vidjeti na stotine luksuznih automobila s ruskim registarskim oznakama, uključujući i nove Mercedes-Benz limuzine S klase i Porsche Turbo. "Ovo me zaprepašćuje. Volio bih da nisu ovdje prije nego što se situacija u Ukrajini ne riješi, izjavio je za list finski putnik Jussi Hirvonen nakon što se parkirao u garaži. Trebala bi postojati zajednička odluka EU-a o zatvaranju granice”, komentirao je. 

image
Alessandro Rampazzo/Afp

I finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto izjavio je kako je Finska postala tranzitna zemlja za ruske turiste.

"Zračna luka u Helsinkiju trenutačno je preplavljena ruskim turistima", naveo je. 

Nakon rastućeg nezadovoljstva zbog dolaska ruskih bogataša dok se gine u Ukrajini, Finci su odlučili da će ograničiti broj ruskih turističkih viza i svesti ga, od 1. rujna, na samo deset posto od dosadašnje brojke. No, finski šef diplomacije upozorava kako će bogati Rusi i dalje ulaziti u Finsku: “Oni dolaze ovdje sa schengenskim vizama koje su im izdale druge Europske zemlje, a zatim nastavljaju dalje preko zračne luke u Helsinkiju”, rekao je.

Prema analizi finske granične služba oko dvije trećine Rusa koji prelaze finsku istočnu granicu to čini sa schengenskom vizom koju je izdala neka druga država, a ne Finska.

image
Alessandro Rampazzo/Afp
image
Alessandro Rampazzo/Afp

"Mađarska, Španjolska, Italija, Austrija, Grčka i Španjolska obično izdaju vize Rusima i općenito su među zemljama koje ih izdaju najviše svake godine", izjavio je za Guardian granični zaposlenik Mert Şaşıoğlu.

Mnoge istočne članice EU-a prestale su izdavati turističke vize Rusima ubrzo nakon invazije 24. veljače, ali Rusima s vizama koje su izdale druge zemlje EU-a dopušten je ulazak u sve države EU-a.  Ministar vanjskih poslova Litve, Gabrielius Landsbergis, u utorak je rekao da bi trebalo naći „regionalno rješenje“ za zabranu putovanja ruskim turistima ako se države članice EU-a ne uspiju dogovoriti o sankcijama na razini bloka. Oko toga bi se sljedeći tjedan trebao održati razgovor dužnosnika Latvije, Estonije, Finske i Poljske na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Pragu 30. kolovoza.

“Tražimo prije svega europsko rješenje jer je ono najodrživije i pravno ispravnije”, rekao je Landsbergis novinarima u glavnom gradu Litve Vilniusu.

Haavisto je rekao da schengenska pravila ne dopuštaju Finskoj da zatvori granicu za određene nacionalnosti budući da o takvim sankcijama može zajednički odlučiti samo EU.

image
Alessandro Rampazzo/Afp
image
Alessandro Rampazzo/Afp
20. veljača 2024 15:46