StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvrije u beogradu

Blokirane ulice i institucije: prosvjednici poručuju ‘Vučiću, puštaj našu djecu!‘ Oglasili se i Ameri, a ni Rusi ne sjede skršetnih ruku

Piše dv
25. prosinca 2023. - 20:19

Jedna od vodećih oporbenih političarki, Marinika Tepić, koja osmi dan štrajka glađu, pozdravila je okupljene građane s prozora zgrade RIK-a u kojoj boravi. Oni su joj uzvratili pljeskom.

Na snimkama koje kruže društvenim mrežama može se vidjeti kako Tepić maše s prozora okupljenim građanima.

"Aleksandre Vučiću, puštaj našu djecu iz svojih zatvora. Nemoj se više igrati, Aleksandre Vučiću! Prvo ti ukradu rijeke, pa šume, onda ti ukradu mirovine, na kraju i izbore, pa se čude jer je narod bijesan. Večeras smo ovdje mirno i ostat ćemo mirni, ali to neće biti zauvijek. Iza nas je zid uz koji smo stiješnjeni, a ispred nas kordon policije. Tko plaća te pendreke? Tko plaća te suzavce", upitao je oporbeni zastupnik Aleksandar Jovanović Ćuta, prenosi Jutarnji list

Građani su se nakon toga uputili prema policijskoj stanici na Bulevaru despota Stefana, javlja Nova.rs.

"Idemo vidjeti gdje su nam djeca", rekao je Srđan Milivojević i pozvao okupljene da krenu.

Nešto prije 18 sati studenti i studentice krenuli su prema zgradi Republičke izborne komisije (RIK), gdje je planiran prosvjed opozicije.

Promet u beogradskoj Ulici Kralja Milana je blokiran, a ispred RIK-a odzvanja "Vučiću, lopove", javlja Nova.rs.

- Mi se ovdje odjavljujemo, sad je red na vas - poručili su studenti i pozvali opoziciju da im se obrati.

image

Marinika Tepic

/Cropix

Američki State Department pozvao je vlasti u Srbiji da surađuju s misijom OESS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima i izbornim promatračima "neprihvatljivo", kao i da legitimitet demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih sudionika da prihvate izbornu volju.

- Usredotočeni smo na suradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unaprjeđenju regionalne suradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu - navodi se u pisanom odgovoru State Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim prosvjedima u Beogradu koji su u nedjelju postali nasilni.

U priopćenju se ponovno pozdravljaju "preliminarni zaključci OESS ODIHR izborne promatračke misije da su izbori 17. prosinca ponudili biračima izbor političkih alternativa", prenosi N1.

- Sa zabrinutošću konstatiramo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uvjete. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko surađuje s OESS-om na rješavanju ovih zabrinutosti - stoji u priopćenju.

State Department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, "koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za promatranje izbora", trebalo istražiti.

- Nasilje usmjereno na izborne organe, novinare i akreditirane promatrače je neprihvatljivo. Stranke trebaju prijaviti incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih stranaka, bilo da pobjeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju - zaključuje se u odgovoru State Departmenta.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić objavio na svom službenom profilu na društvenoj mreži Instagram video snimku u kojoj je potvrdio da je tijekom prosvjeda u Beogradu u jednom trenutku izašao na terasu Predsjedništva Srbije te da su ga prosvjednici, sumnjajući na to da je to on, "nagradili" zvižducima.

- S vremena na vrijeme mi se čini da kao da ne samo naši politički protivnici nego i njihovi mentori izvana misle da su u ovoj zemlji svi idioti i da nitko nema oči, uši i da nitko ne razumije što se dogodilo u nedjelju navečer. Svi su vidjeli da su gotovo tri sata policajci i imovina građana Srbije bili brutalno napadani od onih koji su odlučili rušiti demokraciju u Srbiji i izbornu volju našeg naroda - rekao je Vučić.

image


Veliki protest gradjana i opozicije

Cropix/Cropix

- Svi su vidjeli, ali oni bi okrenuli priču, da nas zavitlavaju, da se šale sa Srbijom, da pokušavaju da nas sve zajedno naprave ludima. U moru laži koje su iznijeli u nedjelju navečer i u ponedjeljak, samo je jedna stvar bila istinita, a to je da su vidjeli nekog muškarca koji im je nalikovao na Vučića, koji je bio baš na ovom mjestu gdje sam ja sada te da su ga izviždali - dodao je predsjednik Srbije, prenosi Jutarnji list

- Apsolutno je točno. Bio sam ja, na terasi Predsjedništva Srbije, svog radnog mjesta, nisam ih se nimalo uplašio, nisam pobjegao niti u jednu stranu zemlju, nisam se sakrio niti u jedan bunker i nikada se od siledžija i nasilnika skrivati neću. Uvijek ću biti uz svoj narod, obranit ćemo i sačuvati demokraciju, obranit ćemo i sačuvati mir i stabilnost u našoj Srbiji. Živjela Srbija! - ustvrdio je Vučić.

 

Premijerka Ana Brnabić zahvalila se ruskim sigurnosnim službama jer su “upozorile na ono što se sprema u Beogradu, a režirano je od strane nekih zapadnih službi i kulminiralo je napadom na beogradsku Skupštinu., obajvio je N1

“To vjerojatno neće biti popularno Zapadu, ali večeras posebno osjećam da je važno stati u obranu Srbije i zahvaliti ruskim službama sigurnosti koje su imale te informacije i podijelile ih s nama”, izjavila je Brnabić.

29. travanj 2024 02:30