StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrogo, ali pravedno

Bivši predsjednik Europske komisije digao ručnu na pristup Ukrajine u EU. ‘Ta zemlja je korumpirana na svim razinama‘

Piše dv
5. listopada 2023. - 20:26

Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oštro je osudio mogućnost pridruživanja Ukrajine EU-u, kritizirajući tu zemlju kao masovno "korumpiranu".

“Svatko tko je imao bilo kakve veze s Ukrajinom zna da je to zemlja koja je korumpirana na svim razinama društva. Unatoč naporima, nije spremna za pristupanje; potrebni su joj opsežni procesi unutarnjih reformi”, rekao je Juncker tijekom intervjua njemačkom izdanju Augsburger Allgemeinea objavljenom u četvrtak.

"Davanje lažnih obećanja" Ukrajincima o pristupanju EU "ne bi bilo dobro ni za EU ni za Ukrajinu", dodao je Juncker, koji je bio šef Berlaymonta u Bruxellesu od 2014. do 2019. godine.

"Ne biste trebali davati lažna obećanja ljudima u Ukrajini koji su do grla u patnji", rekao je Juncker. “Jako sam ljut zbog nekih glasova u Europi koji Ukrajincima govore da mogu odmah postati članovi.”

Kijev se brani od sveobuhvatne invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina koja je započela u veljači 2022., piše Politico.

image
/Shutterstock

Članstvo u EU za zemlje kandidate poput Ukrajine i Moldavije mora biti povezano s "unutarnjim reformama" i mora biti podržano "kvalificiranom većinom", ustvrdio je Juncker. Ukrajina se godinama suočava s pitanjima o svojim dosadašnjim rezultatima u borbi protiv korupcije.

Aktualna šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Europskog vijeća Charles Michel oboje su mnogo optimističniji od Junckera po pitanju pristupanja Ukrajine bloku.

U utorak je POLITICO izvijestio da se EU priprema za otvaranje pregovora s Ukrajinom o njezinom budućem pristupanju, a službena se objava očekuje u prosincu, prema trojici diplomata.

Tijekom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock Kijevu u utorak - u sklopu prvog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a izvan bloka - istaknula je da je "budućnost Ukrajine u Europskoj uniji; u našoj zajednici slobode koja će se protezati od Lisabona do Luganska.” U rujnu je Baerbock također istaknula tijekom putovanja u Kijev da Ukrajina mora učiniti više kako bi iskorijenila korupciju.

Von der Leyen bila je pozitivna po pitanju Ukrajine za članstvo i zalagala se za proširenje Europske unije od 30 zemalja tijekom svog govora o stanju Unije u rujnu.

image
/Shutterstock

U kolovozu su dva visoka ukrajinska dužnosnika imenovana kao osumnjičenici za shemu pronevjere koja je uključivala nabavu humanitarne pomoći, dok se tadašnji ministar obrane Oleksii Reznikov našao na meti kritika u siječnju zbog ugovora o vojnom cateringu.

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji vodi borbu protiv korupcije u Ukrajini, kritiziran je zbog svoje odluke da izjednači korupciju s izdajom, za što su dužnosnici i nadzornici upozorili da će dati više ovlasti službi državne sigurnosti.

"Imali smo loša iskustva s nekim takozvanim novim članicama, primjerice kada je riječ o vladavini prava", rekao je Juncker. “Ovo se više ne može ponoviti.”

28. travanj 2024 19:01