StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDobila kaznu

Bivša časna sestra ukrala 730 tisuća eura iz škole pa trošila na kockanje i putovanja: ‘Zgriješila sam. Nema opravdanja...‘

Piše PSD
9. veljače 2022. - 16:17

Mary Margaret Kreuper (80), umirovljena časna sestra, priznala je da je prekršila osobni zavjet siromaštva ukravši 730.000 tisuće eura iz škole u Kaliforniji u kojoj je bila zaposlena jer se odala kocki.

Bivša časna sestra provest će iza rešetaka ukupno godinu i dan u zatvoru zbog prijevare i pranja novca, piše BBC, a prenosi Slobodna Dalmacija.

- Zgriješila sam, prekršila sam zakon. Za to nema opravdanja - rekla je na izricanju presude u Los Angelesu.

Više od deset godina, Kreuper je konzistentno krala novac od školarina i donacija Katoličkoj školi St. James u kojoj je bila ravnateljica.

Zatim je naredila ostalim zaposlenicima škole da "promijene i unište financijsku dokumentaciju" kako bi prikrila svoj zločin. Tužitelji tvrde da se tim novcem mogla pokriti školarina za više od deset učenika, a bivša časna ga je trošila na izlete u kockarnice te za godišnji odmor s prijateljima, prenosi Jutarnji.

Prijevara je otkrivena revizijom papirologije nakon odlaska Kreuper u mirovinu 2018. godine.

Objavljujući presudu, sudac američkog Okružnog suda, Otis D Wright II izjavio je da mu nije bilo jednostavno izreći kaznu jer je su brojne katoličke obitelji, čija su djeca pohađala St. Jamesu, molilE za oprost. Bivša ravnateljica Kreuper mora provesti 12 mjeseci i jedan dan iza rešetaka, te spomenutoj školi vratiti 730.000 tisuće eura.

Kreuper je sucu rekla da joj je "duboko žao" i da će provesti ostatak života pokušavajući slijediti "Kristove stope". Njezini odvjetnici rekli su da je bolovala od psihičke bolesti koja joj je "zamutila sposobnost rasuđivanja".

26. travanj 2024 16:47