StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetINTERVJU BIVŠE PREMIJERKE CRNOGORSKIM MEDIJIMA

Bilateralno rješenje za Prevlaku bilo bi snažna poruka Europi

Piše dv
3. ožujka 2019. - 13:44
-Rješavanje pitanja Prevlake između Crne Gore i Hrvatske bilateralnim putem bio bi dobar znak i snažna poruka Europskoj uniji. Prevlaka je otvoreno pitanje između dviju zemalja. Rješenje bi bila snažna poruka EU, kao što je bila poruka kad smo Borut Pahor i ja dogovorili rješavanje graničnih problema kroz Arbitražni sporazum. Zato je važno da se razgovori o otvorenim pitanjima intenziviraju. Samo kroz dogovor može se pronaći rješenje ili model za traženje rješenja. Ako pitanje Prevlake ne bude riješeno do punopravnog članstva Crne Gore u EU, vjerujem da Hrvatska neće blokirati nikoga. Ali, Hrvatska kao članica EU mora tražiti da svi ispune temeljne kriterijume vezane za vladavinu prava. Podsjećam da je na prijedlog moje Vlade, hrvatski Sabor u listopadu 2011. godine, nakon završetka pregovora i nakon iskustva sa Slovenijom, donio “Deklaraciju o promoviranju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi”. U Deklaraciji, između ostalog, stoji “Čvrsto je stajalište RH da otvorena pitanja između država, koja su bilateralnog karaktera, kao što su, npr. granična pitanja, ne smiju kočiti pristupanje država kandidata u Evropsku uniju, od početka procesa do stupanja na snagu Ugovora o pristupanju”. U tom dokumentu koji je obvezujući za sve hrvatske Vlade, jasno smo naveli i da će Hrvatska pružati potporu svim zemljama jugoistočne Europe u provedbi reformi. Ponosna sam na taj dokument koji sam i osobno, kao premijerka predlagala, a sad će mi koristiti i kao članici Podgoričkog kluba”

Izjavila je to u intervjuu crnogorskom dnevnom listu "Pobjeda" bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor i poručila kako se samo kroz dogovor mogu pronaći rješenje ili model za traženje rješenja.

Kosor je nedavno s više bivših predsjednika i premijera iz regije, među kojima su Milan Kučan, Danilo Turk, Stjepan Mesić, Filip Vujanović i Zlatko Lagumdžija, bila suosnivačica Podgoričkog kluba, za kojeg je rekla kako znači značajan doprinos povezivanju i novom obliku suradnje zemalja jugoistoka Europe, ocijenivši Podgorički klub:
- Na nekoliko posljednjih susreta širom svijeta, sa kolegama razgovarala sam o sudbini i europskom putu regije. Domaćin okupljanja osnivača Kluba bio je Filip Vujanović koji je jednoglasno izabran za predsjednika. Sigurna sam da naše političke povijesti, međusobni korektni odnosi, znanje i istinska volja da i dalje radimo za dobrobit i prosperitet naših država, za dobrosusjedske odnose i europsku perspektivu onih koji još nisu u EU, mogu donijeti rezultate. Jer, mi koji više nismo aktivno u grotlu svakodnevne politike, možemo glasno i jasno artikulirati probleme, predlagati rješenja i primjerom pokazati koliko je važno otvoreno i o svemu razgovarati- istaknula je Kosor za crnogorski dnevni list "Pobjeda".

Ona je ustvrdila kako je Zapadni Balkan i dalje u fokusu Bruxellesa, a na pitanje imaju li zemlje Zapadnog Balkana dovoljno snage i volje da se izbore sa svim zahtjevima EU Kosoe misli da snage imaju, ali da "političari koji vode zemlje ne mogu računati na stvarnu potporu EU sve dok slave zločince osuđene u Hagu, onako kako to čine Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u slučajevima Mladića, Karadžića ili Šljivančanina”.
26. travanj 2024 14:57