StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZa svaki slučaj

Amerikanci odlučili: Nekoliko tisuća vojnika ostaje u blizini rumunjske granice s Ukrajinom

Piše dv
23. siječnja 2023. - 07:13

Ministarstvo obrane SAD-a odlučilo je produžiti mandat za nekoliko tisuća američkih vojnika koji se nalaze na jugoistoku Rumunije, u bazi koja je najbliža Ukrajini, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema pisanju New York Timesa, zrakoplovna baza Mihail Kogalniceanu, nekih sedam minuta zračne linije od Crnog mora i Krima, postala je središte za obuku NATO snaga u jugoistočnoj Evropi.

Upravo ove snage bile bi prva linija obrane ukoliko bi se Rusija odlučila za invaziju ovih dijelova Europe, a glavninu snaga čine upravo američki vojnici, točnije elitne jedinice, prenosi klix.ba.

"Otprilike 4.000 američkih vojnika iz 101. zračno-desantne divizije stacionirano je u ovoj bazi od prošlog ljeta. To uključuje i male grupe vojnika koje često treniraju na granici Rumunjske s Ukrajinom", piše Digi24.

"Trupe iz 101. brigade otići će u iduća dva mjeseca, a zamijenit će ih druga brigada iz iste divizije. Misiju će voditi general sa dvije zvjezdice i niz vrhunskih stratega iz 10. brdske divizije", navodi rumunjski medij.

Kako su naveli iz Pentagona, slanje generala s dvije zvjezdice tako blizu ratnog područja omogućilo bi Amerikancima donošenje brzih odluka o tome gdje će se smjestiti svoje snage i oružje ukoliko bi Rusija odlučila napasti i teritorij neke članice NATO-a.

03. svibanj 2024 04:42