StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsnježna oluja

Amerikanci imaju bijeli Božić kakav ne bismo poželjeli nikome. ‘Ciklonska bomba‘ ubila 19 ljudi, u najhladnijem gradu je izmjereno je minus 39 stupnjeva. Prizori su za smrznit se

Piše Diana Barbarić
24. prosinca 2022. - 22:57

Amerikanci zbrajaju mrtve uslijed ekstremne hladnoće koja je obuhvatila SAD. Do sada je 19 ljudi izgubilo život uslijed nezapamćenog leda, a skoro dva milijuna kućanstava ostalo je bez struje. Prema pisanju američkih medija, među umrlima uslijed snježne oluje uzrokovane "ciklonskom bombom" je osmero osoba koji su poginulo u prometnim nesrećama uzrokovanim vremenskim prilikama u Ohiu.

image
Seth Herald/Afp

Njujorška policija je objavila kako traži desetke vozača koji su zapeli u ledu i upozorava građane da se klone vožnje, jer potraga i spašavanje idu izuzetno sporo zbog snježne oluje.

Društvene mreže prepune su frapantnih prizora polarnog leda diljem zemlje.

Ovakva hladnoća dogodi se jednom u generaciji, a otkriveno je i koje je danas bilo najhladnije mjesto u SAD-u. Riječ je o Havreu, gradiću u sjevernoj Montani u blizini kanadske granice s oko 9000 stanovnika. Danas je tamo izmjereno minus 39 stupnjeva celzijusa, a malo prije podne temperatura se popela na 28.

image
Scott Olson/Getty Images Via Afp

I u brojnim drugim gradovima po SAD-u zabilježene su rekordno niske temperature za Božić.

Ova brutalna zimska oluja, kojom je pogođeno oko 240 milijuna Amerikanaca, uzrok je i totalnom prometnom kaosu i to u danima kad su mnogi trebali putovati doma na Božić. Zbog nevremena tisuće je letova otkazano, ceste, pa i glavne autoceste, su mjestimično zatvorene. Ukratko, kaos.

image
Mandel Ngan/Afp

Amerikanci imaju bijeli Božić, ali daleko je to, na žalost, od idile.

image
Scott Olson/Getty Images Via Afp
image
Scott Olson/Getty Images Via Afp
16. lipanj 2024 11:44